Több mint 3 éve vagyunk együtt de úgy érzem válaszút elé érkeztem. Mit tegyek? Részletek lent
Volt hasonló szitu - úgy is, hogy én mondtam és úgy is, hogy nekem mondták. Ha számonkérés íze volt, akkor bukta. De hasonló apróságokból (ami együtt már sok) én úgy tudtam kirángatni a barátomat, hogy kedvesen forszírozva elvittem társaságba (gyere, ma este beülünk Pistivel-Marival egy pubba), mondtam, hogy holnap menjünk el fallabdázni, stb. Amikor megtörténtek, nagyon látványosan örültem, dicsértem, hogy milyen jó fej, hogy eljött velem kávézni, sportolni, kiállításra, stb.
Ettől ő is motiváltabb lett és később már magától kezdeményezte a fenti dolgokat.
Természetesen a programokat be lehet helyettesíteni bármivel, ami a te/ti igényeteknek legjobban megfelel. Fontos a fokozatosság és az erős pozitív visszajelzés.
Előző vagyok. Nem a legjobb példa, de saját és friss. Kellene mozognom, de állati nehezen indulok egy itthonról. Egyik barátnőm most szakított, rászakadt jó sok szabadidő, úgyhogy elhívtam kutyát sétáltatni (kutyát muszáj kivinni, ha van kedvem, ha nincs). Szóval tartott, "még egy utcányit sétáljunk", "még 10 perc", aztán mire észbe kaptam, három kerületet átsétáltunk kutyástul, én meg kellemesen elfáradtam. Amikor szemerkélő esőben álltunk egy parkban és már vacogtam, mentem volna, barátnőm mondta, hogy "annyira jól érzem magam, nagyon köszönöm, hogy kimozdultál velem, addig se a pasira gondolok". Hát én kihúztam magam és hősiesen vacogtam tovább, mert jól esett, hogy másnak örömet okoztam. Biztos, hogy jó értelemben vett manipuláció volt a részéről, de örülök neki, mert rávett, hogy tovább maradjak/sétáljak, mint amire magamtól hajlandó lettem volna.
A határozott kedvesség mindig bejön. Ne azt mondd, hogy "most egész este, kb éjfélig kávézunk Mancikáékkal", hanem azt, hogy beugrunk egy kávéra, szólj, ha mehetnéked van és akkor indulunk is. Úgyis ott fog ragadni, de nem érzi kényszernek. Utána meg fel lehet emlegetni, hogy "milyen jó volt az a vicc, amit Mancikáéknak meséltél, még mindig mosolygok, ha eszembe jut" vagy "olyan jól esett a múltkori sport, azóta is frissnek érzem magam". Finoman hízelegni kell, nem hazudni, csak nyomatékosítani a jó érzést. Ettől büszke lesz és motivált is, hogy legközelebb is kapjon dicséretet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!