Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egy évvel ezelőtti, fel nem...

Egy évvel ezelőtti, fel nem dolgozott sérelem miatt, 14 évesen indokolt nem elmenn egy családtag temetésére?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A feleségemmel három gyerekünk van, 12, 14 és 17 évesek. Két hete meghalt az anyósomm egy hét múlva lesz a temetés. A középső gyerekünk (fiú) azt mondja, egy éve egy családi összejövetelkor nagyon megalázta őt a nagyanyja, amikor sokak előtt azt mondta róla, hogy az ágyon fekvés a kedvenc időtöltése, ezért elhízott. Mi eddig erről a balhéról nem tudtunk a feleségemmel. A feleségem hallani sem akar arról, hogy a fiúnk ne jöjjön el a temetésre. Én viszont úgy gondolom, ennyi idősen ezt már rábízom, ha megbocsát, tudni fogja, hol nyugszik a nagyanyja. A feleségem persze várja, hogy ebben mellé álljak (meg tudom őt is érteni), de úgy vélem, ez nem ránk tartozik így már, az egyik fél halála után.

2024. jan. 26. 19:04
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
70%
Nem kell semmilyen indoklás, ha valaki nem akar elmenni egy temetésre. Mindenkinek a magánügye, hogy hogyan gyászol vagy hogy gyászol-e egyáltalán. Igen, még egy 14 évesnek is. De a feleséged legyen csak ilyen erőszakos zsarnok, akkor majd az övére se fog elmenni.
2024. jan. 26. 20:02
 12/31 anonim ***** válasza:
81%
Nem hiszek a kierőltetett, kizsarolt dolgokban. ha meg is teszi az ember nyomásra, szeretet nem lesz benne... Belőlem is sok mindent kizsarolt, kinyomasztott a családom, eredményeképp belül nem érzek irántuk túl sokat... Rábíznám a gyerekre. Lehet egyébként, hogy a nagymamát sem a rossz szándék vezérelte, de ezt közölhette volna másként is, és főleg nem mások előtt.
2024. jan. 26. 20:14
 13/31 anonim ***** válasza:
66%
Én soha, senkit sem kényszerítenék, hogy bármilyen temetésre menjen, gyereket különösen nem. A feleségeddel kéne megértetni, hogy ugyan az odamenetelt kikényszerítheti, de az érzést, amit ő elvárna a fiútól (megbocsátás, gyász, nem). A fiúnak meg valóban el lehetne mondani, hogy az édesanyjának fontos lenne, gondolkozzon el rajta.
2024. jan. 26. 20:40
 14/31 anonim ***** válasza:
60%

Jogos a részedről az aggodalom, talán én pont ezek miatt nem vállaltam családot, mert nem szeretek őrlődni és nem szeretek az a rongy lenni, amin a kutyák huzakodnak.

A helyes megoldás az lenne, hogy a családra való tekintettel legyen ott a srác, mert a nagyi halála azért nagyobb horderejű, mint egy ilyen triviális kiszólás. De természetesen a srác érzéseit ne kérdőjelezzétek meg, ne bagatellizáljátok, csak magyarázzátok el neki, hogy a saját emberi méltóságát is megőrizné, sőt kifejezetten úriemberes és nagyvonalú gesztus lenne, ha erre a kis időre félre tudná tenni a sértettségét.

2024. jan. 26. 20:54
 15/31 anonim ***** válasza:
25%

Ez nem vita kérdése. 14 évesen azt teszi, amit a szülei mondanak. Nincs döntéshelyzetben, menni fog, és kész. Így tanulja meg a tisztességet. Nevelni kell, nem ráhagyni.

Amúgy is annyira gyerekes semmiség a hiszti tárgya, hogy szóra sem érdemes. El kell engedni a füled mellett.

Öltözz, fiam, megyünk és kész. Légy következetes, te vagy az apja.

2024. jan. 26. 21:02
 16/31 anonim ***** válasza:
72%
15.: Meg a francokat... Ebből azt fogja megtanulni csak, hogy nem lehet őszinte, hazudnia kell érzéseket, és utálni fogja a szüleit. Nálam is így volt. Nem is kötődöm hozzájuk igazán.
2024. jan. 26. 22:03
 17/31 anonim ***** válasza:
88%
Szabad akarat
2024. jan. 26. 22:04
 18/31 anonim ***** válasza:
24%
Szóval az anya erőszakos zsarnok, mert neki is vannak érzései? Lehet, hogy titeket állatok neveltek, azért nem állít senki sem példát, sem korlátot a gyerekei elé újabban, mert így dolgozzátok fel a sajat traumáitokat? Az ilyen önző, nekem mindent lehet kölykökből vajon milyen szülei lesznek az unokáitoknak? Ez is a ti felelősségetek lenne ám... Engem agresszív alkoholista nevelt, agyba-főbe vert azért is ha rosszul vettem a levegőt, mégsem úgy kompenzálok, hogy cserébe nem nevelek és nem mutatom ki, hogy amúgy néhanapján engem is bánt valami. Átestek itt egyesek a ló túlsó oldalára szerintem.
2024. jan. 26. 22:18
 19/31 anonim ***** válasza:
92%

Alpári beszólás tény és való. De összességében milyen volt a kapcsolatuk? Érdemes lenne négy szemközt beszélgetned vele.

Ha én a helyében lennék az anyának nekem elég lenne a férjem. Nemrég volt egy számomra fontos ember temetése és a világért nem eröltettem volna rá a gyerekemre azt hogy jöjjön, ha neki amúgy nem volt jó kapcsolata az adott személlyel vagy ennyire nem akar. Viszont nyilván egy támasz meg valahogy kellett mindenképp és ez a férjem. Ennek ellenére meglehet próbálni hogy megkérni hogy ne a nagyi miatt menjen hanem az anyja miatt. De erőltetni ÉN nem eröltetném, de ez nyilván mindenkinek a maga döntése.

2024. jan. 26. 22:22
 20/31 anonim ***** válasza:
90%

A "fiatalok" többsége már nem úgy gyászol, hogy temetőbe járogat hetente friss virággal. Bánni szerintem semmiképp nem fogja, hogy nem volt ott a szertartáson. 26 vagyok, ha elmegyek egy temetésre az azért van, hogy az élők "érezzék a törődést".

Én is beszélnék vele, hogy az anyja miatt igazán elmehetne, mert sokszor megteszünk olyat a szeretteinkért, amihez amúgy nincs kedvünk.

2024. jan. 26. 22:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!