Melyik a jobb a tapasztalatotok alapján, a kizárólagos vagy a közös szülői felügyeleti jog, válás után?
Én az apuka vagyok, anyuka válik. Viszont én néhány házzal arébb költözöm. Mindketten dolgozunk, normál munkaidőben. Azt beszéltük, h nem szabunk meg kötelező láthatási időket, a gyerekek akkor jönnek, mennek, amikor akarnak, de azért lesznek "kötelező" programok is, amikor velem v anyukával mennek vhova.
A gyerkekenek van megtakarításuk is, amit én fizetek már több éve saját számlájukon. A gyerekekkel kapcs. kérdésekben nem volt régebben sem vita, sztem a jövőben sem lesz. De az anyukában nem bízom annyira, mint régen mert megváltozott.
Van vkinek tapasztalata, h melyik jog a célravezetőbb hosszú távon?
Barátnőmék a közös mellett döntöttek, pedig nem egy városban laktak. A gyerekek azt mondták, jobb így, viszont figyelni kell, mert ki tudják használni.
Jó neveltség ide vagy oda, amikor elkezdtek kamaszodni a fiúk, akkor visszaéltek a helyzettel. Anyunak azt mondták apunál lesznek és fordítva.
Közben meg ment a házibuli ezerrel a haveroknál.
Szerintem a kizárólagos felülgyeleti jogot csak akkor érdemes gyakorolni, ha a másik fél konkrétan veszélyes a gyerekekre. Egy erősen abúzáló, erőszakos, traumatizáló, mérgező szülőnek nem való gyerek. Teljesen érthető, ha ilyenkor "elzárják" a gyerekeket előlük.
Minden más esetben a közös a jó megoldás. Az, hogy pontosan kinél, hogyan, mikor, mennyit, már megbeszélés tárgya - ebben nincs tökéletes válasz. Inkább csak az, hogy
1) a megállapodás legyen következetesen betartva
2) a szülők ne civakodjanak a gyerekek felett
3) a szülők ne akarják lejáratni a másik szülőt a gyerekek előtt.
Egy jól lemenedzselt válás sokkal jobb a gyerek pszichés jóléte és fejlődése szempontjából, mintha úgy nőne fel, hogy a szülők konkrétan csak lakótársak, akik állandóan veszekednek, és egymás felé mutatott szeretet mégcsak nyomokban sem tartalmaznak.
Nyilván apuka nem bízik anyukában a válás után.
Valóban van rá okod, a gyerekekre nézve is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!