Nagy bunkóság ha nem megyek haza a családhoz karácsonyra?
22 éves fiú vagyok. Egyetem után elköltöztem otthonról egy másik városba és elkezdtem élni a felnőtt életet. Most hogy majd jönnek az ünnepek nyilván van aki nagyon várja. Én viszont éppen ellenkezőleg. Semmi kedvem hazamenni miatta.
Anyám 3 napig süt főz így nyilván fáradt és ideges ami megadja az alapot az egésznek. Ezenfelül az egész karácsony nálunk arról szól hogy rohanásban vagyunk. 24.-én már reggel 9-re jönnek anyámhoz és hozzám bátyám és a barátnője. Aztán átmegyünk apámhoz és az ő baratnőjéhez. Ezután a megyünk apám anyjához (mamámhoz) ahol összeül a család egyik fele. Este megyünk a család másik feléhez. A következő napokban, János, István napokat tartunk, persze külön, ezenfelül van bátyám névnapja is. Tehát ahelyett hogy arról szólna az ünnep hogy pihenünk , otthon vagyunk a szűk családdal mi folyton úton vagyunk.
7-en vagyunk unokatestvérek. De mindenki éli a maga életét. Nem vagyunk rosszban de konkrétan sose beszélünk egymással. Karácsonykor találkozunk évi egyszer és ennyi. Még facen se kommunikálunk hiába vagyunk ismerősök. Őszintén, ehhez sincs kedvem hogy olyan rokonokkal töltsék időt akikkel amúgy sose beszélek. A legkisebb "gyerek" is már 20 éves. A legidősebb 35. Konkrétan sokkal közelebb érzek magamhoz a barátaimat mint a rokonaimat. Igazából csak a nagyszülők miatt jövünk össze, nekik nagyon fontos. Amikor gyerek voltam még élveztem a karácsonyt. De már eltűnt a varázsa.
Ezek után ironikus lesz amit írok de amúgy szeretem a családomat. Senkivel sincs bajom. A szüleim is becsülettel felneveltek, mindenben támogattak. Csak tényleg ehhez a karácsonyozáshoz nincs kedvem mert nyugalom helyett csak a feszültség van hogy minden időben el legyen keszitve, érjünk oda időben stb.
Így élni , ahogy ti, meg néhány válaszoló... Az ünnep a kötelező rohanásról, 3 napos konyhában baszódásról szóljon.
Aki szerint ez az élet, annak a családjában soha nem volt szeretet. Csak megalkuvás, megfelelési kényszer, belső feszkó, meg a Mici bácsi, Jancsi néni meg ne sértődjön.
Egyrészt lehet ám anyának segíteni a konyhában, és akkor se annyira fáradt, se annyira ideges nem lesz!
Másrészt meg ezt a kötelező 20.rokonhoz rohangálást sose értettem. Akivel egész évben nem tartom a kapcsolatot, abból karácsonykor se csinálok problémát.
Beszéljétek meg, ez amit leírtál ez nyilván mindenkinek teher inkább, és szervezzétek át úgy,hogy jó legyen.
"Amikor gyerek voltam még élveztem a karácsonyt. De már eltűnt a varázsa"
Végezetül van egy sz*r hírem: most már felnőtt vagy. A varázst neked kell megteremteni :)
Anyám ugyanez karácsonykor, mert kell a 15.féle sütemény is, ami nem fog elfogyni, aztán totál ideges, mert jajj nem úgy áll a hab... Pár éve jött rá, hogy nem ez a karácsony lényege....
Nekem már saját családom van, és nem vagyok hajlandó 24én sehova menni, itthon vagyunk a férjemmel és a két fiunkkal, a többi nap megbeszélés kérdése, de nem gondolom, hogy az a nyugis időtöltés, hogy figyelem az órát, mert oda kell érni máshoz is.
Én a helyedben elmennék a szülőkhöz, meg a nagyszülőkhöz pár órára, aztán a többi napon pihennék.
Szülőkhöz és nagyszülőkhöz durva nem elmenni, de a többit megmondhatod, hogy bocsánat, de inkább kihagynád. Maximum tehetsz annyi kompromisszumot, hogy a nagyszülőkhöz akkor mész, mikor a rokonok is épp ott vannak (ha van olyan), ezzel egyben letudod őket is, velük is találkozol.
Egyébként is, lehet hogy pár év múlva elköteleződsz valaki mellett, akivel természetesen a karácsonyt is együtt akarod tölteni. Mit csinálnál akkor? Őt is végighurcolnád a huszadik rokonlátogatáson is, PLUSZ mivel neki is van rokonsága, megduplázzáttok a szaladgálást (ami gyakorlatilag kivitelezhetetlen)? Az ennyire nagy rokoni körben való ünneplés egy idő után tarthatatlan. A gyerekeket még persze hogy viszik, otthon hagyni nem lehet. De normális, hogy felnőve lemorzsolódnak, meg aztán annyifelé ágazik a rokonság, hogy lesznek kapcsolatok, amik már nem elég közeliek az együtt karácsonyozáshoz.
Én nem döntenék ilyen drasztikusan, hogy kihagyom a családdal való összejövetelt, de kommunikálni kezdenék arról, hogy ezeket az idegesítő szokásokat változtassuk meg, hogy jobb legyen mindenkinek. Valószínűleg nem csak téged idegesít.
Mi pl. 4-en vagyunk testvérek. Pár éve meguntuk a kazalszámra való ajándékvásárlást, és megbeszéltük, hogy mindenki húz egyvalakit, és csak annak vesz ajándékot, mégpedig egy listáról kiválasztva, maximum X,-Ft értékben, hogy ne menjen az ajándék a szemétbe.
Ezt is le lehetett beszélni, csak kezdeményezni kellett.
Nem. Egyet jelent azzal, hogy ha fontosak vagytok, bármelyik napon szívesen látogatlak bennetek, karácsony sem kell hozzá.
Fordítva ülnek egyesek a lovon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!