Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ismernünk kell a szüleink,...

Ismernünk kell a szüleink, nagyszüleink életét ahhoz, hogy a sajátunkra nagyobb rálátásunk legyen?

Figyelt kérdés
Gondolok itt az "örökölt sorsra", a továbbvitt vagy éppen ellentétes mintákra.
2023. okt. 5. 07:19
 1/10 anonim ***** válasza:
74%
A rálátást segítheti, de egyéb szempontból olyan ez a tudás, mint amikor valaki jól ismeri az emésztési szervrendszerét: az emésztése attól nem lesz jobb.
2023. okt. 5. 07:38
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

En elolvastam azt a könyvet. Nem azt mondom, hogy baromság, de nem igazán tudom megérteni, azonosulni vele.

Én ismerem anyám életét. Nagyanyámét is. Ennek ellenére semmi hatással nincs az életemre.

Pszichologushoz jártam. Ő is egyből ezzel a családállítással kezdett. Semmivel sem lett jobb az életem. Totál más dolog hozta meg a "javulást".

2023. okt. 5. 07:56
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem.
2023. okt. 5. 07:56
 4/10 Laylah ***** válasza:
87%

Szülőkét érdemes, mivel a negatív viselkedésminták kialakulása hozzájuk köthető. A nagyszülőkét leginkább csak a szülők viszonylatában, esetleg generációs, általános szempontból.

Bár nekem nem segített a problémán, nem lett könnyebb, de megértem valahol, hogy anyám miért volt velem olyan, amilyen. Egyke volt, nyilván azt várta volna el tőlem, amit anno a nagyszüleim tőle is elvártak. Csak épp a kettő között eltelt röpke 30 év. Tesómékkal nem volt ilyen, de arra is rájöttem, hogy húgomban önmagát látta, azért volt jobb a viszonyuk, öcsém meg hát nyilván A Fiú, az már önmagában piedesztál.

2023. okt. 5. 08:53
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem feltétlen, de ártani biztos nem árt.
2023. okt. 5. 09:52
 6/10 anonim ***** válasza:
88%

Mindenféleképpen. Amiket sejt szinten örököltünk, nem biztos, hogy tudunk róla.

Mellesleg a transzgenerációs trauma TÉNY, tudományosan alátámasztott, nem "hiszem, nem hiszem". A központi egészségvonal oldalán is szerepel, mint betegség tünetekkel, terápiás javaslattal.

Csak egy példa egy családfakutató tollából:

középkorú férfi nem eszik semmit forrón, sőt, ha asztaltársaságában valaki forró teát iszik, attól is kirázza a hideg. Erre persze azt mondanánk, semmiség, szimplán szokás. DE! Ezt a szokást sejt szinten örökölte, anélkül, hogy tudatában lenne. A családfakutatás alatt kiderült az ok:

a férfi édesanyjának volt egy mindenki előtt eltitkolt testvére, akinek kisgyermekként forrázás okozta a halálát. Erről a nagymama mélyen hallgatott, a trauma miatt a gyermekét mindenféle forró dologtól óvta, védte. Ez családi minta lett.

2023. okt. 5. 11:25
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Hát nekem ez kicsit inkább ezo szagú. Ha tényleg bizonyított, akkor elfogadom persze. De mondjuk a leírt példa pont nem győzött meg. Ott semmi sejt szintű öröklés nem kellett közrejátsszon. Ha egy anya nagyon óvja a gyerekét minden forró dologtól, akkor nem csoda hogy ez félelem formájában megmarad benne és tovább adja a saját gyerekének. Családi minta persze, de nekem teljesen tanultnak tűnik. Ebben hol lenne a sejtek szerepe?
2023. okt. 5. 14:07
 8/10 anonim ***** válasza:
55%

Nem érted. A nagymama óvta a gyerekét, aki a férfi anyja volt. Tehát vele nem történt forrázásos eset.

De ez csak egy egyszerű példa. De nézz csak meg hivatalos, egészségügyi oldalakat, ahol konkrét betegség a transzgenerációs szorongás.

A nőknek magzati korban alakul ki a petefészkük a petesejtekkel együtt. Nekik nem termelődik életük során új petesejt, ellenben a férfiak hímivarsejtjeivel.

Mit jelent ez? Az ember mindazt átélte sejt szinten, amit az anyai nagyanyja az anyjával terhesen.

Hányszor hallottál olyat, hogy valaki minden orvosi vizsgálat ellenére meddő. Semmilyen szervi baja nincs, mégsem jön össze a gyerek. Szinte biztosra vehető, hogy az illető elődei életében volt olyan fel nem dolgozott trauma, hogy pl. halvaszületés, nemi erőszak, minden olyan tragédia, amit soha nem mondtak ki, soha nem beszélték meg, nem gyógyultak be a sebek. A pszichológusok számos olyan esetet leírtak, hogy egy ilyen feloldás, akárcsak a múltbéli elhallgatott titok fényre kerülése is beindít gyógyító folyamatokat.

Orvos-Tóth Noémi rengeteg ilyen példát ír a könyveiben.

2023. okt. 5. 14:18
 9/10 anonim válasza:
55%

Mi választunk olyan sorsot, amit a fejlődés érdekében meg kell tapasztalnunk, akár kellemes, akár kellemetlen.

[link]

2023. okt. 6. 01:14
 10/10 anonim ***** válasza:
Én nem igazán hiszek ilyenekben, mint az örökölt sors, meg generációkon átívelő minták, bár lehet kellene, egyre több a "gyanús eset". szerintem azért érdemes ismerni, hogy tudd, honnan jöttél és miért olyanok a felmenőid amilyenek (leginkább a gondolkodásmódjukat tekintve)
2023. okt. 7. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!