Megváltoztattam a születési nevemet.(Vezeték és
keresztnév is változott)Hogy tudnám rávenni a
családtagjaimat,anyósomat,hogy tiszteljenek meg már
azzal,hogy az új nevemen szólítsanak,és ne a
régin?Nagyon rosszul esik,amikor a régi nevemet
használják.
Ha anyósod a régi neveden szólít, hívd pl. Juli néninek az igazi neve helyett.
Ha tiltakozik, megmondhatod, hogy ha az új neveden hajlandó szólítani, akkor te is a rendes nevén hívod őt.
Ha azt mondja, hogy az nem ugyanaz, hát de, bizonyos értelemben igen. Már nem az a neved, ne hívjon úgy.
2023. szept. 13. 15:25
Egy kolléganőm a keresztnevét változtatta meg. A jelenléti íven csak a keresztnevünkkel szerepeltünk, így először azt hittük új munkatárs érkezett. Amikor megtudtuk, hogy kihez tartozik az új név, akkor egyszerűen tudomásul vettük, és soha senki nem szólította többé a régi nevén, nem volt "átállási" idő, sem kiváncsiskodás, sem megjegyzések. Még a saját apja is, aki szintén velünk dolgozott, az új nevén szólította. Egyáltalán nem volt nehéz megszokni az új nevet, csak odafigyelés és jóindulat kellett hozzá. Anyósodék ezeknek híján vannak.
2023. szept. 13. 15:26
Szerintem még ha fizetnél nrekik, sem menne. Akkor se tudnák tartani, hogyí azon az új néven hívjanak.
Mert ők már megszokták a régit, beléjük ivódott.
2023. szept. 14. 11:16
Csak az nem tud átállni, aki nem akar. 35 évesen változtattam nevet. Szinte kivétel nélkül minden ismerősöm azonnal át tudott állni, hogy az új nevemen szólítsanak. Az idősek is és azok is, akik születésem óta ismernek. Tapintatlanság, bunkóság a részükről, ha nem az új neveden szólítanak.
2023. szept. 14. 17:10
Először 14 évesen, nem hivatalosan változtattam nevet, aztán 19 évesen lett egy új nevem, akkor már nagykorúként hivatalosan is megváltoztattam. Anyám és a többség elfogadta, gyorsan átállt, pár ember direkt játszotta az agyát, szóval egy fiatal srácot simán felpofoztam a sokadik más néven szólítás után, volt, akinek azt mondtam, akkor ő nekem mostantól Irénke néni. Szóval mindenkivel a maga nyelvén. Anyóst ne halld meg, nézd levegőnek, míg meg nem tanulja a neved. Nem, az emberi agy nem úgy működik, hogy ne zudjon ilyen változást fölfogni és megszokni, sőt, sok archaikus kultúrában szokás volt a névváltoztatás pl. nagy győzelem vagy súlyos betegségböl felépülés után.
2023. szept. 14. 17:35
"szóval egy fiatal srácot simán felpofoztam a sokadik más néven szólítás után, ..."
Remélem vagy vissza adta, vagy feljelentést tett. Ütés nélkül is meg lehetett volna oldani, dehat kinek mi az ertelmi szintje. Láthatóan neked se volt több, mint annak, aki nem a választott neveden szólított.
2023. szept. 14. 18:27
27/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat,sok hasznos is volt,némelyiket ki fogom próbálni. Egyébként nem olyan régóta "vergődöm" ezen mint valaki írta, most egyszer, egy helyen tettem fel ezt a kérdésemet, nem tudom miért megvetni való ez bárkinek is. Májusban indítottam el a névváltoztatást, talán két hónapja viselem az új nevet, amit nyilván életem végéig szeretnék, talán bocsánatos bűn, ha szerettem volna körbejárni kicsit a témát, amit megtettem ügyintézés előtt és közben úgy, hogy itt nem zaklattam senkit, nem kérdeztem senkit. Most tettem fel először egy kérdést, nem tudom ez miért vergődés. Szerintem a tisztelt 13/26 hozzászóló összekever valakivel. Egyébként lám mégis hasznos volt a dolog, mert valaki kérdezte tőlem a folyamat mikéntjét (gondolom neki fontos és szívügye a dolog,ami miatt nem kell bántani senkit),és szívesen leírtam neki. Én örültem volna, ha valaki elmondta volna a metódust részletesen amikor ebben a stációban voltam, akkor egy csomó idegtől, zsákutcától megkíméltem volna magam. Köszönöm még egyszer, üdv mindenkinek!
Én most fogom megváltoztatni. Nincsenek elvárásaim a környezetemmel szemben. Magam miatt csinálom. Szeretnék végre büszkén bemutatkozni. Szeretném,hogy végre szép név legyen a személyimen. Én azt mondtam a környezetemnek,hogy úgy hívnak,ahogy akarnak. Ha valaki az új nevemen szólít,repesni fogok a boldogságtól. Van egy ismerősöm,aki megváltoztatta. Szinte felragyog,ha úgy szólítom ami az új neve. Érdekes,de nekem nem okoz gondot úgy szólítani,mert tényleg jobban illik hozzá az új neve.
A lényeg,hogy a névváltoztatást magadért tetted. Örülj neki,ezt senki nem veheti el tőled.
jan. 26. 14:07
Mondd meg minden alkalommal, hogy most már nem Kiss István vagy, hanem Tolnallyai-Nagybányai-Tonigold Krizosztom Kadosa, és elvárod, hogy így is szólítsanak. :D
júl. 2. 13:38
Tolnallyai-Nagybányai-Tonigold Krizosztom Kadosa😂😂😂
júl. 2. 13:46
Kapcsolódó kérdések: