Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Beleférne, ha egy rokon 1-2...

Beleférne, ha egy rokon 1-2 hónapig nálatok lakna munka miatt? Én gondolom rosszul?

Figyelt kérdés

Rokonaink Hollandiában élnek, jönnek most haza látogatóba, anyukám szeretne velük beszélni, hogy esetleg jövő nyárra kimehetnék-e dolgozni ott valamit, tudna-e a pasi intézni ott a cégnél, ahol dolgozik, munkát nekem.

Mondtam, hogy ez így szép és jó, de ami pénzt keresnék, azt a szállás el is vinné, sőt... Ő meg erre mondta, hogy ja, hát úgy gondolta, hogy akkor náluk laknék abban az időben. Én mondtam erre, hogy felejtse el, meg se kérdezze, mert ez így nagyon ciki.

Távoli rokonok, papám testvérének a fia és a párja. Tehát kb. évente egyszer találkoztam vele/velük eddig, nincs rossz kapcsolat, de nem is beszélünk kéthetente, hogy kivel mi van. Ha éppen összefutunk a családi karácsonyozáson, váltunk pár szót, de ennyi.

Fiatalabb pár, nyilván nekik sem az az álmuk, hogy 2 hónapig a kanapéjukon éljek, lábujjhegyen járkáljanak ők is, én is, alkalmazkodjunk egymáshoz.

Én Pesten élek, mikor ideköltöztem, akkor is volt pár embernek próbálkozása, hogy alszanak nálam. Például nagynénémék jöttek volna úgy, hogy jönnek állatkertezni a gyerekekkel, de hát ha a környéken járnak, itt aludnának péntek-szombat este, nekik is kényelmesebb, ha nem kell rohanni, meg én is tudok legalább az unokatesóimmal lenni. Mikor mondtam, hogy bocsi, nem gyerekkompatibilis a lakás, majd leszek velük, ha megyek haza, megsértődtek. Vagy mama is küldte volna hozzám valami barátnőjének az unokáját, hogy ő levelezőn tanul itt Pesten és havonta 1-2-szer itt alhatna-e, ha úgy van órája, hogy pénteken és szombaton is, hogy ne vonatozzon? Mondtam, hogy nem, de tudok jó airbnb-ket, amiket kivehet, akkor én voltam az irigy.

3 éve egyedül élek, ha hazamegyek a szüleimhez két hónapban egyszer hétvégén, nekem már az is sok másokból. Van egy megszokott ritmusom, ami mások számára idegesítő lehet, ugyanez fordítva is igaz, én is nehezen viselem, hogy anyám már hajnal 5-kor főzi szombaton is a kávét, az apám minden fogmosásnál úgy köhög percekig, mintha éppen megfulladna stb.

Meg na, azért fiatal lány vagyok, hozzászoktam a függetlenséghez, hogy egyedül vagyok, hogy akkor csinálom a dolgaimat, amikor kedvem van hozzájuk. És én sem örülnék, ha fordított helyzetben ők kérdeznék meg, hogy lakhatnának-e az én nappalimban nyáron. Szerintem itt két opció lehetséges:

-Igent mondanak, de rossz szájízzel teszik, "ne bántsuk meg a rokonokat" alapon. De ebből meg később lenne bonyodalom, mikor már ott vagyok.

-Nemet mondanak, azon meg anyukám és a nagyszüleim sértődnek meg.

Anyukám szerint én rosszul gondolom, teljesen normálisak és még örülnének is nekem... Hát, nem tudom, szerintem ez a külföldön élők legnagyobb félelme inkább, hogy mikor találják meg őket a rokonok, ingyen szállodának nézve.

2023. jún. 30. 18:33
1 2 3 4 5 6
 41/52 anonim ***** válasza:
95%

40.

Én is így vagyok vele. Csak azokkal tartom a kapcsolatot akit szeretek azok meg jöhetnek bármikor.

2023. júl. 1. 09:48
 42/52 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem jól érzed Kérdező, egy távoli rokon esetén ez bizony gáz kérés. Az h próbáljon munkát intézni az egy dolog ( bár ha alig ismeritek egymást, ez is lehet kellemetlen, mert miért ajánljon be valakit a munkahelyére, akit alig ismer?) de 1-2 hónapra még adjon is szállást, hogy te spórolj a szálláson…ez elég meredek szerintem.
2023. júl. 1. 09:57
 43/52 anonim ***** válasza:
100%

Ha külföldön akarsz dolgozni egy-két hónapot, rengeteg olyan munkalehetőség van, ahol szállást is adnak, valahol külön kis szobát is.

Amúgy megértelek, anyám is ilyen, néha belendül és iszonyú kényelmetlen helyzetekbe akar kényszeríteni.

Ez a külföldi rokon nyakán lakás akkor lenne talán okés, ha az ő ötlete lenne és többször is mondaná (meg, ha lenne külön vendégszobájuk...).

2023. júl. 1. 10:22
 44/52 anonim ***** válasza:
88%
Ha lenne külön szobád, akkor is csak akkor, ha fizetnéd a rezsi rád eső részét. Különben nem. Egyetértek veled, sok lemondással járna mindenkinek.
2023. júl. 1. 10:37
 45/52 anonim ***** válasza:
92%
Nem, ez nem az az apró szívesség, vagy a kezelésre jár, leégett a háza, felmondott a főbérlő stb vészhelyzeti kategória, amikor egy távolabi rokontól is kér(het) az ember ilyesmit esetleg.
2023. júl. 1. 11:31
 46/52 anonim ***** válasza:
100%
Ismeretlen rokonnal nyilván nem de közelinek bármikor megengeded és ez fordítva is így van.
2023. júl. 1. 11:49
 47/52 anonim ***** válasza:
100%
Ezt egyszer mi is eljátszottuk Ausztriában. Én, párom, meg párom anyja béreltünk közösen lakást, ahová családi szivességből megengedtük, hogy a párom féltesója betelepedjen. 50 négyzetméterről beszélünk, már 3-an is necces volt. Abban a pillanatban, ahogy idejött, minden ami csak elszaródhat egy együttélésben precíz módon el is szaródott. Lábujjhegyen járkálás, 3 felé főzés, sose mosogatott el maga után, füvet!! hozott a lakásba, zavarták a szagok, ha este főztünk, sose takarított, belepofázott mindenbe, besértődött ha nem ettünk az ő fűszertelen száraz sótlan kajáiból, stb. stb. Ezt úgy 4 hónap után én megelégeltem és fogtam magam, igényeltem magamnak az önkormányzatnál lakhatást. Szerencsémre pont aktuális volt egy 100m²-es földszinti lakás piszok olcsó bérleti díjjal, közel a munkahelyemhez, 50 méterre egy Spartól, szóval még azon a héten megvolt a szerződés és költöztem is. Párom jött velem nyilván. Aztán anyós kitalálta, hogy mivel a mi lakásunk nagy, az egyik szobát át kéne alakítani a párom tesójának, mert ha majd ő nyugdíjba megy 1-2 éven belül a tesó nem fogja tudni egyedül fizetni a lakást. Ezen jól összevesztem vele, mert ilyet nem csinálunk, főleg mivel tudjuk milyen, hobbiszobának alakítottuk ki a plusz 1 szobánkat(nem akarunk gyereket). Fél évig a pıcsogásukat hallgattam, de én ebből nem engedtem, és szerintem nagyon is jól tettem. Én nem fogok itt senkit se kerülgetni még olyan esetben se, hogy 1-2 napra fogadjunk valakit be. Faşzt! Egy 1-2 napból mindig hetek, hónapok vannak. Az meg, hogy nem tud a pénzzel bánni, így nem tudná fizetni a lakást, valahogy nem érzem, hogy az én gondom lenne. Szóval a helyedben leállítanám az anyukát, és megérdeklődném a rokonoktól a lakhatási lehetőségeket, meg kérnék egypár tanácsot, segítséget a legelején, de semmiképp sem költöznék hozzájuk. Te látod ezt a dolgot jól.
2023. júl. 2. 07:40
 48/52 anonim ***** válasza:
100%
Isten orizz. Mindennap azon szoronganék hogy örökre itt marad. Pláne ha gyereke is van és az iskolába jár. Az iskola ahol elkezdte itt kell befejezze 8 évet.
2023. júl. 2. 21:08
 49/52 anonim ***** válasza:
100%

"ha egy rokon 1-2 hónapig nálatok lakna munka miatt? "

Haha, egykét hónap, sure. Aztán két év múlva is kerülgetheted.

2023. júl. 2. 21:10
 50/52 anonim ***** válasza:
100%
Tisztább az, ha megoldja mindenki magának. Semmivel nem tartozol valakinek pusztán azért, mert rokon. Semmit nem kell felajánlani.
2023. júl. 3. 10:05
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!