Hogyan kell egy szorongó, szégyenlős lányhoz hozzáállni?
Öcsém barátnője 18 éves lány. Pontosan nem tudom mi a baja, de látszik, hogy feszeng, szorong, és nemcsak szimplán szégyenlős. Egy-két szavas válaszokban válaszol, de nem flegma. Amikor kezet fogtam vele, akkor se nézett a szemembe és lesütötte a szemét, a szemkontaktust nem tartja sose. Ha megdicsérik, akkor kényszeredetten mosolyog.
Sokszor csak ül, és ilyenkor nem tudom, próbálom bevonni a beszélgetésbe, vagy ha sokan vagyunk (családi összejövetel pl), akkor elhívni onnan.
Semlegesen.
Nem a te dolgod őt bevinni a társaságba.
Legfeljebb akkor próbálj vele beszélgetni, ha tényleg van valami mondanivalód, vagy olyan kérdésed, amire tényleg érdekel a válasz. Szóval akkor, ha magától jön, nem pedig azért, hogy "beszéltesd". Ha te szeretnél mesélni neki valamiről, akkor beszélj te, talán még megnyugtatóan is hat rá, hogy te kezded elsőként a megnyílást, nem pedig csak tőle várod el.
Amikor azzal zaklatják a szorongó, zavarban lévő embert, hogy beszéljen többet, szóljon hozzá a témához, ne legyen csendes, vagy csak azért tesznek fel neki felesleges kérdéseket, hogy ösztönözzék a beszédre (ami teljesen nyilvánvaló és nagyon átlátszó), az borzasztóan kellemetlen. Olyan, mintha az arcodba mondanák, hogy "fura vagy, nem tetszik, gáz, legyél másmilyen". Ettől mindenhez lesz kedve (föld alá süllyedni, takaró alá bújni), csak többet beszélgetni és jobban megnyílni nem. És ez annál rosszabb, minél nagyobb társaságban történik.
Mivel az öcséddel összejött valahogy, biztos képes megnyílni, de titeket még nem fogadott a bizalmába, nem érzi veletek biztonságban és komfortosan magát. Lehet, hogy furcsán hangzik, de ez sokaknak nem megy könnyen. Jobb, ha elfogadod, és hagysz neki bőven időt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!