Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Menjek egyetemre csak azért,...

Menjek egyetemre csak azért, mert a szüleim erőltetik?

Figyelt kérdés

21L vagyok.

Amint befejeztem a gimit, amit az évfolyam legjobb átlagai között fejeztem be, elkezdtem az egyetemet "Bank és pénzügyek" szakon. Sajnos Covid19 időszak végén volt ez és az oktatás még nem volt az igazi az egyetemnél amelyikre jelentkeztem, ha egyeltalán normális oktatás volt ott valaha. Kb. 20-an voltunk az osztályban, és csak 3-an jártunk be órákra, a többiek munka miatt nem tudták megoldani. Azok az órák is olyanok voltak, hogy nem pazaroltak 3 emberre időt, úgyhogy beszéltünk egy kicsit, és elengedtek, vizsgán nem igazán tudott senki semmit, de átengedtek.

Én valahogy nagyon nem így képzeltem el az egyetemet, ezért másfél év kínlódás után, kínlódás alatt pedig azt értem, hogy úgyanazok a tanárok második évben kérdezösködtek a tavalyi anyagról, és nem értették, hogy nem tudunk alap fogalmakat, megelégeltem és ott hagytam. Arra gondoltam, hogy hiába lesz meg a diplomám, ha nem tudom még azt sem, hogy mi a tőke (ezt pont tudom, de ilyen alap dolgokra gondolok).

2 hónapja kimentem Németországba egy húsgyárba dolgozni, és szeretem a munkát. Igazából nem is munkába járok oda, olyan nekem ez, mintha egy hobbi lenne.

A szüleimnek, hogy békén hagyjanak és megnyugtassam őket, azt mondtam, hogy idén majd felíratkozom egy másik egyetemre, talán tanügyre. De az az igazság, hogy az elsőt is úgy választottam, hogy nem tudtam mit válasszak, erre milyen jól ment az is... Nem tudom milyen egyetemet csinálhatnék, nem igazán tetszik semmi, de nagyon erőltetik, főleg ebben az egy hétben, amikor hazajöttem szabadságra egy családi esemény miatt.

Édesapám azt mondja, hogy a húsgyárat megkapom én máskor is, de legyen egy diploma a kezemben, mert ugye azt mondtam, hogy talán pedagogiára megyek majd.

Na most, nem mindegy, ha diplomával vagy anélkül megyek külföldre dolgozni? Meg, hogy ők nem szeretnék, hogy másnak dolgozzak egész életemben.

Igen, biztos vagyok, hogy ezt tapasztalatból mondják, mert nekik nem volt lehetőségük egyetemre menni, de egyszerűen nem tetszik semmi, és semmi kedvem erőltetni valami olyat, amit nem szeretek.

Nagyon makacs vagyok, de lehet, hogy emiatt nem tudom tisztán látni melyik lenne a jobb döntés. Dolgozzak külföldön egy pár évig, és tegyek félre egy kis pénzt a jövőre vagy hagyjak ott mindent és jöjjek haza csinálni egy másik egyetemet, ami meg fogalmam sincs milyen szak lenne?

2023. máj. 22. 20:13
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

Először is a szóhasználatom azért ilyen, mert Romániában jártam egyetemre, és ott így mondjuk, hogy osztály és tanárok vannak. Elnézést kérek ezért, ha félreértések történtek.

Másodszor pedig igen. Az utolsó válaszoló kérdésére a válaszom az, hogy igen. Tavaly nyáron még voltam kint 3 hónapot, és szerettem, legalábbis azért, mert könnyű volt olyan dolgokat megtanulni csinálni, amihez más úgy áll hozzá, hogy neki nem kell, ő inkább csak robotol aztán más csinálja meg a többit. Megtanultam gépet kezelni és megoldani különböző problémákat segítség nélkül ott. Az emberek is jó fejek, plusz egy csomóan vannak, akiknek még 3 egyetemi végzettségük van és úgyanott dolgoznak, mert egyszerűen kapcsolatok nélkül, nem tudnak kapni egy olyan munkahelyet otthon, ahol elfogatható fizetést kapjanak.

2023. máj. 23. 07:57
 22/26 anonim ***** válasza:
27%

"egy csomóan vannak, akiknek még 3 egyetemi végzettségük van és úgyanott dolgoznak"

. Szóval akár Te is nyugodtan mehetnél egyetemre, nem?

2023. máj. 23. 08:06
 23/26 anonim ***** válasza:
98%
Senkit nem akarok megbántani, de azért egy tanári szak elvégzése nagyon messze van attól, hogy hú de milyen jövőt lehessen rá építeni. Láttátok ti azt a bértáblát?...
2023. máj. 23. 08:35
 24/26 anonim ***** válasza:
98%

Elvégeztem egy egyetemet - védőnő szak, mert tetszett - szerinted mennyit dolgoztam benne?

Félévet, kemény 140 ezer forintért.

Félév után inkább elmentem gyárba árufeltöltőnek 230 ezerért - na, ennyit a nagyon hasznos diplomámról.

Sok hasznos dolgot megtanultam, csak éppen gyalázat, hogy hó végén éhen halsz a végzettségedért kapott pénzből.

2023. máj. 23. 09:26
 25/26 anonim ***** válasza:
90%
#24 Ezeknek a szakoknak akkor lenne értelme amúgy, ha mellette felsőfokon megtanultok valami nyelvet, angol/német és kimentek vele külföldre.
2023. máj. 23. 09:32
 26/26 anonim ***** válasza:
53%
25-ös: nem véletlen B2-középfok- a minimum szint nyelvvizsga terén, akármilyen diplomáról is van szó. Mondjuk van 1-2 szak, ami bolognai rendszerben működik, de nem kell külön B2 az alapdiplomához és külön B2 a mesterhez, vagy egy darab C1-felsőfok-. Asszem a szoc.munkánál elég egy B2, akkor is, ha akarsz mesterre menni. Vagy az olyan szakoknál, amiből el lehet végezni OKJ-sat is, és szakma szintjén is el lehet végezni szakiskolában, pl. ápoló, stb. Bár lehet, a SOTE-n ez nem így van, mert EÜ terén az húzónév rendesen.
2023. máj. 23. 15:43
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!