Örüljek, hogy foglalkoznak a gyerekekkel, vagy szóljak, ha ez nem mindig tetszik?
Elég kényes kérdés...
Három gyerekünk van, a fiunk 5 éves, az ikerlányaink 3 évesek.
Unokatestvéremmel közel lakunk egymáshoz, nem is dolgozik, így viszonylag gyakran találkozunk. A lányokért odavan, mert milyen szépek, aranyosak, meg ugye ketten vannak és ez már sok embernél végképp kiüti a "cukiság-mérőt". A fiunkért nem rajong így, igazából sokszor úgy csinál, mintha itt sem lenne, nem vesz róla tudomást. Nem azt mondom, hogyha odamegy hozzá a gyerek, elküldi, de nem kérdezi semmiről, nem játszik vele magától. Ha mondja, hogy elviszik szívesen a gyerekeket valamerre a barátjával, biztos, hogy csak a két lányra érti ezt. Karácsonykor is a lányoknak hoztak babaházat kiegészítőkkel, társasjátékot, sminkeket, körömlakkokat. A fiunknak meg két színezőt és ceruzákat.
Pedig vele sincs gond, nem problémás gyerek, sőt, ha szabad ilyet mondani, sokkal jobb természete van, mint a két lánynak.
Férjem szerint túlreagálom, ennyi erővel az ő testvérével is lehetne beszélni, mert ő a három gyerekkel együtt semmi programot nem szervez házon kívül soha, de a fiunkat viszi horgászni, vadlesre, gokartozni, szóval ilyen fiúsabb programokra.
Mi sosem teszünk különbségeket a gyerekek között, mikor az ikrek megszülettek, akkor is kértem mindenkit, hogyha jönnek és hoznának ajándékokat, inkább a fiunknak hozzanak. Vagy ha valaki felajánlotta, hogy vigyáz rá, elviszi sétálni, játszóterezni, mondtam, hogy inkább az ikrekkel menjen akkor, úgyis alszanak a babakocsiban azonnal, én pedig addig is kettesben voltam a naggyal, játszottunk, meséztünk.
Max. az ajándékozás részét hozd fel, hogy ne legyen ilyen megkülönböztetés, egyenlő mértékben ajándékozzanak.
A szabadidő eltöltését felesleges megemlíteni, így pláne, hogy a fiatoknak is megvan a maga fiús társasága, ő is kedvence valamelyik rokonnak.
Ez normális, hogy mindenki az azonos nemű kisgyereknél érzi azt, hogy több mindent tudnának együtt csinálni.
Amúgy ha mind a hárman azonos neműek lennének, se lehetne elvárni, hogy valamelyik rokon, barát két gyereket egyszerre bevállaljon. Kész csoda, hogy az unokatesó erre hajlandó, hogy kettőt egyszerre. Egy is bőven elég, az is nagy felelősség, odafigyelés. Nem még hármat, hárman négyfelé szaladnak.
"Mi sosem teszünk különbségeket a gyerekek között, mikor az ikrek megszülettek, akkor is kértem mindenkit, hogyha jönnek és hoznának ajándékokat, inkább a fiunknak hozzanak."
Pont ez a megkülönböztetés.
Mikor az ikreknek mondjuk születésnapja van, akkor a fiadnak is hozzanak ugyanúgy ajándékot, ugye nem?
Jézusom, nincs molesztálva egyik gyerekünk sem...
Nem különböztetjük meg őket, de akkor, mikor a lányok megszülettek, nagy változás állt be a nagyobbik gyerekünk életében. Nem akartam, hogy azt lássa, hogyha jön valaki, akkor a babák vannak körbeugrálva, nekik hoz mindenki mindent, ők vannak csak a középpontban. Nem volt elvárás senkitől sem az ajándék, de ha valaki megkérdezte, mire van szükségünk, mert szeretne valamit hozni, ha jön, akkor mondtam, hogy nekünk semmire, a fiunknak hozhat esetleg valami apróságot, ha mindenképpen ragaszkodik ehhez.
"Unokatestvérednek "joga" van eldönteni, hogyan fejezi magát ki, milyen ajándékokat szeretne adni és kinek, kivel hogy akar foglalkozni, milyen mértékben"
Ez egy bizonyos fokig rendben van, de a szülőknek még joga van azt mondani, hogy erőteljes kivételezés esetén - pláne, ha az fáj az egyik gyereknek -, nem kérnek sem a foglalkozásból, sem az ajándékokból.
Szerintem ez inkább a szülőnek fáj és a gyerekre vetíti ki a félelmeit.
"Férjem szerint túlreagálom, ennyi erővel az ő testvérével is lehetne beszélni, mert ő a három gyerekkel együtt semmi programot nem szervez házon kívül soha, de a fiunkat viszi horgászni, vadlesre, gokartozni, szóval ilyen fiúsabb programokra."
Akkor itt meg az iker lányoknak "fájjon", hogy őket meg nem viszik?
Ez nem így működik.
Persze a szülő mondhatja, hogy akkor nem kér a foglalkozásból, ajándékból. Na kivel b@szik ki? A két kislánytól meg elveszi az örömöt a nagy telhetetlenségbe.
Tedd a szívedre a kezed , Te minden csalàdtagot rokont unokatesòt 100% egyformàn szeretsz?
Nah ugye... Ne rontsd el azt, hogy a lànyokat így szereti azzal, hogy beszòlsz neki.
"Karácsonykor is a lányoknak hoztak babaházat kiegészítőkkel, társasjátékot, sminkeket, körömlakkokat. A fiunknak meg két színezőt és ceruzákat."
Akkor lenne valamennyire jogos a dolog, hogyha a két lánykának hoznak babaházat meg amiket felsoroltál, a fiadnak meg semmit. Itt nem az a helyzet áll fenn, hanem nem vagy megelégedve az ajándékkal. Tudod van az a mondás, Ajándék lónak ne nézd a fogát.
Ti mint szülők azt vesztek, amit szeretnétek a gyerkőcöknek, de el kell engedni azt a gondolatot, miszerint a szülői titulus nevében a kívüllálló embereket, rokonokat kellene kedv szerint befolyásolni, "irányítani". Egyszerűen mindenki más, az unokatestvér a lánykákkal jön ki jobban, a férjed rokona meg a fiadnak kedvez.
A férjed lazábban veszi.
Ő látja, hogy az a legfontosabb ti mit adtok a kisfiúnak.
Később majd szerinted nem lesz ilyen? Iskolában pl ki a tanárnéni kedvence. Ott sem lehet senkit "szabályozgatni."
Nem a kicsi fiad ellen szól ez.
El kell fogadni, különböző emberek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!