Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Házasságban született édestest...

Csenge020601 kérdése:

Házasságban született édestestvéreknek lehet különböző nevük?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, hogy az anyának nagyon ritka neve van, és szeretné továbbörökíteni a nevét, ha fia születik.

Viszont nem feltétlen pártolja ezt a fajta névadást, hogy a gyerek mindkét szülő nevét viselje, ezért a lány gyermek csak simán az apa nevét kapja.

Ez lehetséges?

2022. ápr. 19. 10:38
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
94%
#7 Nem is állítottam mást, pusztán azt, hogy amit megad az ember házasságkötéskor vezetéknevet, azt megváltoztathatja, nem kötelező azt kapniuk a gyerekeknek. Ellenben nyilvánvalóan ugyanaz a vezetéknevet kell kapják a tesók, nem lehet az egyik pl Kiss, a másik meg Kovács.
2022. ápr. 19. 11:22
 12/24 anonim ***** válasza:
20%

Azt nem tudom, hogy alapesetben minden gyereknek azonos vezetéknevűnek kell lenni születéskor.

Arra viszont van lehetőség, hogy születéskor az apa nevét veszi fel, aztán megváltoztatjátok a vezetéknevét, csak egy kicsit macera.

2022. ápr. 19. 11:28
 13/24 anonim ***** válasza:
89%
10-es jól leírta. A gyerekek vezetékneve egyforma lehet. Később egyébként lehet nevet változtatni. Ismerek olyat, aki felnőttkorában felvette az anyja vezetéknevét is kötőjelesen. Nem tudom, gyerekkorban engedélyeznék-e ezt úgy, hogy csak az egyik gyereknél.
2022. ápr. 19. 11:28
 14/24 anonim ***** válasza:
82%
Úgy lehet, ha a gyerek születése után elválnak, majd újra összeházasodnak, a második házasságkötéskor pedig más vezetéknévről döntenek a születendő gyerek számára.
2022. ápr. 19. 12:09
 15/24 anonim ***** válasza:
73%
Sokkal egyszerűbb akkor, ha mind az anya, mind az apa vezetéknevét megkapják kötőjelesen. Nem egy gyereket ismertem így suliban, akinek nem a kereszt, hanem a vezetéknevéből volt kettő.
2022. ápr. 19. 12:31
 16/24 anonim ***** válasza:
90%
Mi megkérdeztük. Ha több gyerek is van, akkor ugyanaz a vezetéknév adható nekik. Nem lehet úgy, hogy az egyiknek az anya vezetékneve, a másiknak az apáé.
2022. ápr. 19. 12:50
 17/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Tegyük fel, hogy a Szabó egy ritka név. Ez az anya neve.

Az apáé Nagy.

A lánygyerek Nagy Rozália lenne.

A fiú pedig Nagy-Szabó András.

Így gondoltam. De ezek szerint vagy mindegyik megkapja az anya nevét is, vagy egyik sem.

2022. ápr. 19. 13:21
 18/24 anonim ***** válasza:
91%
Fogalmam sincs, miért lett a 15. válasz lepontozva... Ha az anya mindenképp szeretné a nevét adni, ez egy teljesen jó opció. A gyerekeknek ugyanazok a neveik lesznek, nem fog hülyén kinézni és még anyuka nevét is használják.
2022. ápr. 19. 13:51
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

#17:

Legyen akkor mindkét gyerek Nagy-Szabó.

2022. ápr. 19. 18:29
 20/24 anonim ***** válasza:
70%
Megkaphatja úgy hogy midnkettőt.
2022. ápr. 19. 22:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!