Adnátok közeli ismerős/rokon nevét a gyereketeknek?
Kíváncsiságból kérdezném, hogy álltok ezzel a dologgal, mert számomra nagyon furcsa.
Nemsokára fog megszületni unokatestvéremnek az első babája, és 4 név között vacilálnak a párjával. Mind a 4 név valamelyik közelebbi ismerősük/rokonuk neve, az egyik az enyém. Nem annyira gyakori nevek és egyik közeli hozzátartozó sem kifejezetten kedvelt vagy nem kedvelt személy számára. Az indok csak annyi, hogy ezek a nevek tetszenek nekik a legjobban a rengeteg név közül.
Nekem ez azért furcsa, mert én semmiképp nem adnék olyan nevet a gyerekemnek -akármennyire is tetszik az a név- , amit egy közeli hozzátartozó visel, pláne ha még nem is annyira jó a kapcsolatunk esetleg, fűződnek negatív emlékek hozzá. Én biztos úgy lennék, hogy nekem is és a körülöttem lévőknek is (ezt gondolnám), ha nem is örökké, de egy ideig az az adott személy jutna eszünkbe a kicsiről, aki "elsőnek" viselte azt a nevet a hozzátartozói körben. Belőlem ez valahogy negatív, "diszkomfort" érzéseket vált ki, ha belegondolok, hogy például: Reginának nevezem a kislányom, mert nagyon tetszik ez a név, és közben a nagynénémet is így hívják, akit szeretek, de nem annyira felhőtlen a kapcsolatunk amúgy. (De még ha felhőtlen és a világon a legjobban őt szeretem, akkor sem adnám a nevét.)
Meg persze a másik oldalon állni is fura érzés, mint ahogy jelen esetben tényleg történik a dolog, hogy lehet, hogy azt a nevet viseli majd az ő gyermeke, amit én is kaptam. Félreértés ne essék, nem vagyok "névirigy", csak valamiért furcsa, "nemértem" érzést vált ki belőlem ez, ha belegondolok, hogy a családon belül mégegy ugyanilyen nevű emberke lesz.
Ja és tudom, hogy sokaknál, főleg korábbi generációk során szokás (volt) apáról-fiúra, anyáról-lányára adni a nevet, de abba látom a "logikai szándékot".. bár azt sem érzem magaménak, de azt jobban értem.
Más is van így ezzel?
Ha egy név tetszik akkor adnám. Nem gondolhatja senki hogy az alapján fogom elnevezni a gyerekemet hogy van-e már olyan nevű személy az ismerőseim között. Ennyire senki nem lehet öntelt hogy azt gondolja, bármi köze is van a névválasztásomhoz.
Nem mondok le egy megfelelő névről csak azért, mert mit gondol akit ugyanígy hívnak. Nincs a világon olyan egyedi név ami senki másnak nincs. Ha pont van már olyan a környezetünkben, na bumm.
Azt a nevet egy életen át fogja viselni a gyerek, kicsit túlmutat a jelentősége azon hogy akit szintén így hívnak és ismerjük egymást, mit gondol arról hogy a gyereknek is ez lett a neve.
Nekem eszembe sem jutna azon gondolkodni, hogy van-e ismerös vagy rokon azonos vagy hasonló névvel, ha nekem tetszik valamelyik.
Márcsak azért sem, mert ilyen alapon nem tudnék a gyereknek normális nevet adni, legfeljebb valamelyik legújabb filmböl
Kérdező, én úgy vagyok ezzel, hogy nekem eleve kizáró tényező volt, ha adott nevű ember van a rokonságban vagy a baráti körben.
Engem inkább az zavarna, hogy mindig magyarázkodni kell, ha mesél az ember valamit, hogy pl: "Az Adrienn...", és akkor jön, hogy "Melyik, a Kovács vagy a Nagy?"
Engem ez zavarna, két név is kiesett emiatt, amikor a lányomnak nevet választottunk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!