Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lenne pár kérdésem az "okos"...

Lenne pár kérdésem az "okos" apámmal és "élettársával" kapcsolatban. Innentől hogyan tovább? (hosszú)

Figyelt kérdés

Édesapám és édesanyám még jóval születésem előtt elváltak, de még így is, 15 éves koromig együtt éltünk mikor is apám beszerzett magának egy barátnőt. (A nőnek van egy gyereke is, de nem apámtól.) Akkor mi édesanyámmal együtt elköltöztünk, de egy sajnálatos probléma miatt, nekem oda kellett költöznöm apámékhoz. Az élettársa annyira gyűlöli a testvéremet és engem is, hogy mindent megtesz, hogy elkülönítsen minket apánktól. Apám és az élettársa 5 éve vannak együtt. Most augusztus elején derült ki, hogy a nő terhes. (Én közöltem apámmal, hogy bármi is van, ez a gyerek nekem soha nem lesz a testvérem, amin nagyon összevesztünk (a nő nagy örömére) azóta nem beszélünk) A kérdésem, hogy ez a gyerek, ugyan annyi részt örököl apám vagyonából, mint a nővérem és én? És a nő gyereke (aki nem apámtól van) ő is szerepelhet a végrendeletben? A nővéremet és engem ugyan akkor ezekből kitagadhat?

Továbbá én jelenleg egyetemre járok, melyet édesanyám egyedül sajnos nem tud finanszírozni, viszont a válási papírokba bele van írva, hogy apám köteles támogatnia a felsőfokú tanulmányaimat is. Ennek ellenére megvonhatja a támogatását?

2010. szept. 3. 01:12
 1/10 anonim ***** válasza:
55%

Amíg nappali tagozatos vagy köteles fizetni. Örökölni meg minden gyereke egyenlő részben örököl te a tesod és a baba. Az élettársa gyerekének ha csak nem fogadja örökbe semmi köze az örökléshez. A magyar jogban aszem nincs olyan hogy kitagadás de kiskapú ha még életében átiratja a vagyonát persze nem túl okos dolog lemondani mindenünkről amíg élünk.

Nem lenne jobb ha kibékülnétek és nem haragudnál egy kisbabára mert megszületet szegény gyerek nem kérte hogy hozátok érkezen.

2010. szept. 3. 01:28
 2/10 A kérdező kommentje:

persze, tejesen igazad van! a legjobb lenne a békülés, elhiheted, nekünk sem a legjobb ez az állapot. de rengeteg olyan dolog van (ami nem publikus) amit ha leírnék ide, már érthető lenne, miért nem működik ez a kibékülősdi... egyébként apámat már abból sem értem, hogy mikor a gyerek 20 éves lesz, akkor ő 80 (!!!)...

köszönöm a válaszodat!

2010. szept. 3. 01:49
 3/10 anonim ***** válasza:

Van kitagadás, de csak nagyon indokolt esetben fogadja el a biróság (pl. ha a gyerek nem megfelelő életet él). Viszont ha végrendelet másra hagyja minden vagyonát az édesapád, akkor ti csak a köteles részt kérhetitek, ami jóval kevesebb mint amennyit végrendelet nélkül örökölnél.

Amennyiben nappali tagozaton tanulsz, és édesapád nem fizet, akkor biróságon kérheted a gyerektartás megállapitását. Ilyen korban már azt is kérheted, hogy azt te kapd és ne az édesanyád. Bár ha az ő háztartásában élsz, akkor nem jár gyerektartás, hiszen ő biztositja neked a lakást, ételt, stb.

2010. szept. 3. 04:04
 4/10 anonim ***** válasza:
Sajna van kitagadás! Az egyik ismerősöm pont így járt! Összeveszett a szüleivel kb 10 éve. A szülők ügyvéd előtt végrendeletet készítettek, kitagadták belőle a lányukat, minden igó és ingatlanukat a keresztlányukra hagytak. Annyira konkrét indoklás nem volt benne, hogy: miért is? De a bíróság elfogadta! Próbálj meg beszélni édesapáddal!
2010. szept. 3. 05:34
 5/10 anonim ***** válasza:
Pont ma készítettem egy olyan végrendeletet, amiben egy néni kitagadta az örökségből az egyik fiát.
2010. szept. 3. 07:17
 6/10 anonim ***** válasza:
*ha jobban meggondolom tegnap volt. a lényegen nem változtat, sajnos kitagadható vagy
2010. szept. 3. 08:06
 7/10 anonim ***** válasza:
Viszont van valami ún. köteles rész, abból tudtommal nem lehet kitagadni. Pontosan nem tudom, hogy működik, valaki, aki ért hozzá, legyen szíves, írja le.
2010. szept. 3. 08:14
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem valahol te is hibás vagy a kapcsolatotok elmérgesedésében.

Apád születendő gyereke, a testvéred, aki semmiről sem tehet, de te mégis kijelentetted, hogy "bármi is van, ez a gyerek nekem soha nem lesz a testvérem".

Csodálkozol, hogy apád berágott?

Nem azt mondom, hogy csak te vagy a hibás, de benned is van hiba.

Jó lenne, ha végre leülnétek és őszintén elbeszélgetnétek egymással.

És igen, a születendő testvéred ugyanolyan örököse apádnak, mint te. Ez ellen semmit sem tehetsz.

Kitagadni kitagadhat, sőt a köelesrésztől is eleshetsz, ha apád még életében a gyerekére iratja a pl a lakását és legalább ezután még 15 évig él. Ilyen esetben még kötelesrész sem jár. A nő gyereke is kaphat majd az örökségből, ez csak attól függ apád ír e vérendeletet és abba beleveszi e.

2010. szept. 3. 08:24
 9/10 anonim ***** válasza:
A nő szemét volt veled,nem igy kellett volna hozzáállnia a dologoz,a párja gyerekeihez...most azt kapja vissza tőletek amit megérdemel,meg amit magának keresett,hisz tudta amikor apádat választotta,hogy gyerekei vannak.Viszont az a baba akár tetszik,akár nem a te TESTVÉRED,nem ő kéreckedett a világra,nem ő akarta hogy ilyen annya legyen,mint ahogy azt sem hogy a te apád legyen az ő apja is,Ő semmiről nem tehet...
2010. szept. 3. 13:02
 10/10 A kérdező kommentje:

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a kommenteket! Elgondolkoztató volt 1-2 hozzászólás, és tanultam is párból. Persze tudom, hogy én is hibás vagyok, sose tagadtam, de mint írtam, sok olyan dolog van, amit ha megírnék, akkor sokkal érthetőbb lenne minden, de azok nem publikusak.

És utolsó: tudom, hogy az a gyerek nem kérte, hogy ide szülessen, de ő már sajnos csak "hab volt a tortán" 2 évvel ezelőtt én se így álltam volna hozzá...

2010. szept. 3. 13:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!