Magyarországon házasságban élő felvidéki magyar ha igényli a magyar állampolgárságot, akkor ő is elveszíti a szlovákot?
A házastársa magyar állampolgár és már több, mint 2 éve házasok. Több éve Mo-on él, rendelkezik magyar felmenőkkel. Magyar tudását felnőttként megszerzett érettségije is igazolja.
Azt tudom, hogy ha Szlovákiában élne, és ott kérné a magyar állampolgárságot, hogy azzal elveszíti a szlovákot, de itt? Hisz Mo-on nem törődnek úgymond vele, hogy kinek hány állampolgársága van, pl. román-magyar állampolgár ismerősöm is van.
Nem tudtam eldönteni, hogy melyik kategóriába írjam. Bocsi, ha valaki nem ide gondolja!
Az én férjem is szlovákiai magyar,neki is van magyarországi lakhelye,munkahelye,biztosítása tehát nincs igazán szüksége a magyar állampolgárságra,ha egyszer mégis akkor csak a kisfia miatt aki én utánam ugye magyar állampolgár.
Szerintem,bár nem jártam utána,de ha itt Magyarországon kérne valaki állampolgárságot akkor mindenképpen értesítené a magyar állam azt az országot ahonnan származik,tehát ha érvényben van a Szlovákiában az a bizonyos törvény akkor vszínű elveszítené a szlovák állampolgárságát...!
Hangsúlyozom,szerintem!!!
Az teljesen mindegy, hogy hány éve él Magyarországon valaki, meg honnan van az érettségije. Szlovák állampolgár, és ha magyart kér, a törvény értelmében el fogja veszíteni a szlovákot. Nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet mondok, de ha a szlovákokat nézem, nincs okom panaszkodni a szerbekre...
(egy hasonló cipőben járó vajdasági magyar)
Azért írtam le, hogy itt él már egy jó ideje ill. itt érettségizett, mert régebben x évet írtak elő és vizsgázni kellett magyarságból, ha valamivel nem tudta igazolni, hogy tudja a dolgokat.
Amúgy neki azért kéne, mert a válság kezdetén sajnos munkanélküli lett. Aztán sok munkahelyről azért utasították vissza-, mert bár nem úgy hirdették, de -mivel nem magyar állampolgár őt nem veszik fel.
Ja, és akkor hogy van az, hogy a román ismerősömnek megmaradt tudtommal a román állampolgársága is, és megkapta a magyart is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!