Az egészséges pszichével rendelkező emberekkel is előfordul, hogy nincs bűntudata bizonyos cselekedetek után? Ha például megcsalja a párját, vagy valami rossz dolgot tesz?
Néha igen :)
Ha nem szereti a párját, vagy csak nem érzi komolynak a megcsalást, és tudja hogy az sosem fog kiderülni úgysem, akkor lehet hogy nincs bűntudata.
Hát ha hazudnak, akkor azért zavarban szoktak lenni, de attól még nem biztos, hogy egészséges. A régi pasim pl megcsalt, ő zavarban volt mikor konkrétan rákérdeztem, mert túl feltünő volt már a dolog, de hazudott végig, aztán otthagytam.
Mondjuk ő nem volt egészséges pszihe, mert ha az lett volna, akkor a végn csak bevallja, amikor már egyértelmű a dolog. De nem :)
A psziché egy dolog. Az az értékrend, morális/etikai szabályok, amiket az ember megtanult, megszokott... az más.
Mi a rossz? Ki szerint rossz?
Ha az ő értékrendje szerint az teljesen normális/jó dolog, akkor miért lenne bűntudata? Még akkor is, ha esetleg az adott tevékenyésget máshol halállal büntetik.
Köszi a válaszokat.
Azt vettem le, hogy akkor társadalmilag is meghatározott, hogy mi számít bűnnek. Eszembe jutott egy sorozat, ami a National-en ment: Tabuk, bár én egy részt sem láttam, de ott is erről van szó. :) Köszi, hogy eszembe juttattátok ezt a sorit.
Igazából vannak helyzetek, amikor fájdalmat kellene éreznem, de nem érzek. Megismertem egy fiút, akinek a viselkedése hajaz a szociopatákéra. Valójában tényleg ezen okokból merült fel bennem a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!