Probléma, ha ebben az országban sokan nem vállalnak gyereket?
Probléma, mert felbomlik a demográfiai egyensúly.
Az ellenkezője se jó, amikor robbanásszerű népességnövekedés van. Az lenne a jó, ha a népesség különböző korosztályai kb. egyenlően lennének, ill. az idősebbeknél egy normális csökkenés lenne.
Vagyis ugyanannyi lenne a 0-10 évesek száma, a 10-20 évesek száma, a 20-30 évesek száma, a 30-40 évesek száma stb. Csak idős korban lenne egy természetes csökkenés, hisz nem mindenki éli meg a 70. születésnapját, még kevesebben a 80-adikat, még kevesebben a 90-ediket és így tovább.
Ez azért lenne így jó, mert így mindig ugyanannyi óvodai, iskolai férőhelyre lenne szükség (esetleg az országon belüli vándorlások színezhetik a képet). Évek múlva is ugyanannyi óvónőre, tanítónőre, tanárra, gyerekorvosra, felnőtt-orvosra lenne szükség. Illetve, ha egy betegség növekedne, vagy csökkenne, azok csak lassú folyamatok lennének. Mindig ugyanannyi fiatal lépne ki a munkaerőpiacra, mindig ugyanannyian lépnének nyugdíjkorba. Kiszámíthatóbb, tervezhetőbb lenne a gazdaság működése.
Amikor én születtem, akkor nagyon sok gyerek született (1970-es évek közepe). Iskolában végig magas osztálylétszámok voltak, alsó tagozatban két műszakba jártunk: voltak délelőttös és délutános heteink, mert egyszerűen nem volt elég tanterem, nem volt elég iskola. Amikor felnőttünk, egyszerre sokan akartunk állást találni, lakást venni (igaz, az már jobban széjjelhúzódik az egyéni sorsok különbözősége miatt). Aztán utána meg kevés gyerek született, jöttek az iskolabezárások, pedagógus-munkanélküliség, amit iskoláskoromban én el se tudtam volna képzelni.
Amikor megöregszünk, sokan leszünk nyugdíjasok, és jóval kevesebb lesz az utánunk jövő aktív korú népesség, amelyiknek a nyugdíjunkat ki kell termelnie.
Ez utóbbi különösen katasztrofális következményekkel fog járni. Ezért lett volna jó, ha megmaradnak a magánnyugdíj-pénztárak (MANYUP), melyek okán az állami nyugdíjintézetre kisebb teher járult volna. Orbán Viktor nem így akarta.... :-(
Ettől függetlenül is fontos lett volna, hogy megálljon a népességcsökkenés, pontosabban annyi gyerek szülessen, amennyi újratermeli az előző generáció népességét. Úgy tudom, Orbán minden erőfeszítése ellenére sem sikerül ez, vagyis folyamatosan egyre kevesebb aktív korú ember fog majd egyre több nyugdíjast eltartani. Eltartani, így mondom, mert maradt a korábbi rendszer, hogy az aktuálisan befizetett járulékokból fizetik ki az aktuális nyugdíjakat. A MANYUP-rendszer ezt változtatta volna meg úgy, hogy a nyugdíj egy része öngondoskodás alapján az illető saját korábbi befizetéseiből származott volna. Ezt tette tönkre Orbán 2010-ben.
"Ebben az országban szülni nem érdemes. A semmire nem kell szülni."
EZzel csak az a gond, hogy a világban pont a szegény országoban magas a születésszám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!