Mi a véleményetek távoli rokonok házasságáról?
Hát, míg nem kezdtem anyakönyveket böngészni (más témájú) kutatáshoz, addig nem volt véleményem. Méghogy nem lettek fogyik?! Aha! Nem tudom, honnan tájékozódott a válaszoló. Biztos élt "régen" is. (-:
A föld nem osztódott ugyan, de a tulaja sem tudta ellátni.
Majd amikor közeli barátaink nevelték nyomorék gyereküket és fény derült rá, hogy szegről-végről rokonok a génjeik szerint... hát van véleményem: felelőtlenség.
Ha jól tudom, nem esküdhettek meg hivatalosan, mivel az csak harmadunokatestvéreknél engedélyezett. Utánajártam, én is voltam szerelmes a másodunokatesómba :)
Viszont a rokonházasságot helytelenítem. Kisvárosban nőttem fel, annak is egy olyan részében, ahol gazdag parasztok leszármazottai élnek. Náluk nagyon gyakori volt a rokonházasság, mert ugye már volt földjük, azt őrizték, mint a sárkány. A mi családunk betelepülő az ország két széléről, de az utcánkban 34 ház van, és ebből csak háromban laknak olyanok, akik nem örökölték, hanem vették a házat. Szóval belterjes egy társaság.
Mint írtam, 34 ház áll az utcában. Ez 34 családot jelent. Erre a 34 családra 4(!!!) értelmi fogyatékos gyerek jutott eddig. De nem csak a mi utcánkban, hanem a szomszédosokban is hasonló az arány. Külön van egy óvoda-napközije és egy iskolája is az értelmi fogyatékosoknak. Holott egy 30 ezres város egyik kis szögletéről beszélünk, mondjuk 6 ezer emberről. Az kb. egy nagy falu lakossága.
Mivel ott nőttem fel, jónéhány családot ismerek onnan. Bár valójában az egész egyetlen nagy család. Érdekes véletlen, hogy mindegyik fogyatékos gyerek családfáját visszavezetve vagy a szülők, vagy a nagyszülők, vagy maximum a dédnagyszülők között volt unokatestvérek közötti házasság. (Ugye a 19-20. században történtek ezek, a testvérházasság már tiltott volt) Ez számomra bizonyító erejű. Meg amúgy is már számtalanszor bebizonyították, hetedíziglen ütnek vissza ezek a dolgok.
Valaki azt írta: régen sem született több fogyatékos, mint ma. Nem kell nagyon mélyen beleásni a dologba: régen eleve minden falunak volt egy bolondja. Legalább egy. És sokkal kisebb létszámú falvak voltak, mint most. Tessék belegondolni :)
Szerintem OK.
De ha törvényileg rendben, genetikus is meg tudja mondani, lehet-e gyerek, de szerintem annak sincs akadálya. Sok boldogságot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!