Öcsém lustaságból kiesett az egyetemről (BME), és most bosszúból minden nappali képzést büfé-ruhatár szaknak nevez, nem is akarja folytatni tovább, nem is igyekszik azon, hogy megoldja a helyzetét valahogy, másoknál is így van?
Öcséd most is tanul valamit. Amit az egyetemen nem tanítanak. Az a kérdés, hogy milyen következtetést fog levonni? Ebben nagy szerepe van annak, hogyan viselkedtek vele ti, a családja. Ha azt látja, hogy ilyenkor durcásan a sarokba vonulni jó, mert akkor mindenki vele foglalkozik, vigasztalják, a figyelem középpontjába került, akkor nem csoda, ha ezt a viselkedést tanulja/tanulta meg eddig is. Én annyit mondanék neki: ha majd segítségre lesz szükséged, hogy kezdj valamit az életeddel, majd szólj! Aztán hagynám duzzogni. Éljen meg a maga lábán, majd rájön, mire érdemes fordítani az energiáit.
Ha a duzzogással ki tud zsarolni mindent a környezetéből, amire szüksége van, akkor persze igaza van. Miért törné magát mással, ha ilyen olcsón megkap mindent? Az ember tanulékony lény. Alkalmazkodik a környezeti változásokhoz. Ha most ez a célravezető, de a körülmények változnak, és már nem ez lesz az, akkor az ő viselkedése is változik majd. Ilyen egyszerű. De tényleg. Pszichológia. Ha valaki azzal zsarol, hogy felköti magát, ha nem figyelek rá, célszerű neki kötelet venni ajándékba. (Ha tényleg fel akarná kötni magát, már úgy is megtette volna. Valójában 99%, hogy a figyelmemet akarja, de teljesen nemtelen eszközökkel kizsarolni. Ehhez képest a fenti helyzet enyhe, kezelhetőnek tűnik.)
Hagyjátok kicsit, ne erőltessétek tanulni, se dolgozni, de ne kapjon semmi pénzt az alapvetőkön kívül.
Másrészről biztos, hogy a lustasága miatt hagyta ott a bme-t? Én is hasonlóképp vagyok, ott kezdtem, de mivel nem voltak alapjaim (nagyon gyenge közlosuliba jártam), ezért mindig csak ilyen kettessel átcsusszanást sikerült elérnem, amit meguntam idővel. Nem lehet, hogy nála is hasonló a helyzet? Mert ez pl. lelkileg eléggé ki tudja készíteni az embert. (bár én azóta átmentem más egyetemre, amihez inkább van affinitásom...)
"Éljen meg a maga lábán, majd rájön"
Ha otthon továbbra is megvan mindene: fedél, étel, tiszta ruha stb.,anélkül, hogy tennie kellene ezért valamit, mire jön rá? Állás nélkül pedig kirakni a lakásból, egyenes út a züllés felé.A szülők nem engedik dönteni az életéről, de nem is kényszeritik rá, hogy a saját lábára álljon. Először a szülőknek kellene elmagyarázni, milyen káros az, amit tesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!