Jól határoztam meg azt, hogy mi a család?
Nemrég az alaptörvénybe lett foglalva, hogy mi a család. Szerintem nagyon szűk és rugalmatlan a megfogalmazás, ezért tegnap elgondolkoztam, hogy számomra mik a család pillérei. 12 pontban sikerült összefoglalnom:
1. Legalább két ember közössége ahol:
2. Van szeretet
3. Van bizalom
4. Kimondják, hogy egy család vagyunk
5. Felmerül a hiány érzése, ha nincsenek együtt
a felek:
6. önzetlenül segítenek egymásnak
7. támogatják egymást
8. megajándékozzák egymást
9. készek a közös felelősségvállalásra
10. akarnak egymással minőségi időt tölteni
11. aggódnak egymásért
12. megvédik egymást
A felsorolt pontok egyike sem feltételei a családnak, és a feltételeinek egyikét sem raktad a listádba.
Ettől függetlenül jó esetben mindegyike jelen van.
A család az egy objektív fogalom, apa-anya-gyerekeket jelent. Igen, van, hogy egyik szülő nincs, attól még család, olyan is van, hogy a nagyszülő neveli a gyereket, az is család. De nem lesz a családtagom a legjobb barátnőm, se a macskám, vagyis persze én érezhetem őket annak, szívem joga, de nem várhatom el, hogy a jogalkotók is családnak tekintsenek minket.
Ez egy objektív fogalom, nincs köze a szeretethez meg a harmóniához. Persze ideális esetben ezek megvannak, de egyszerűen nem ez a feltétele. A bántalmazó család is család, csak vacak.
Nagyon nem bírom a családnak ezt a cukormázas ábrázolását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!