Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti, akárhány évesek is vagytok...

Ti, akárhány évesek is vagytok, mit tesztek a régi családi iratokkal, fotókkal ? Több generáció után mit mondanak ezek az unokának, dédunokának, aki életében nem találkozott velük, talán nem is hallott felőlük ?

Figyelt kérdés
Az rendben van, hogy főúri körökben ez a dinasztia emléke, ráadásul a kastélyban vagy kúriában van is erre rendeltetett helyiség, netán történelmi jelentősége is lehet. A közember számára azonban a semmi különösebben jelentős tettet nem alkotott távolabbi (netán oldalági) rokonról maradt iratok és fotók lényegében semmit nem mondanak. Többnyire a családokban egy-egy ember van, aki próbálja ezeket rendben tartani, de egy idő után nem megy, csak a helyet foglalja. Ráadásul a közvetlen családtagokhoz még fűzi valami emlék, de a házastárs által "hozott" rokon, akit nem is ismert, nem volt vele soha kapcsolata, annak az iratait megsemmisíteni is tulajdonképpen lelki teher. Amíg megvan az illető iskolai bizonyítványa, van róla pár fotó, addig valamennyire "él", de ha már csak szóban lehet tudni róla valamit, akkor már tényleg a végső feledés közelébe került, pedig küzdelmekkel teli emberi élete volt.

2021. jan. 18. 18:55
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
84%

A legutóbbi válaszoló vagyok.

"de mit kezdjen az unokám az ükszülei és még távolabbi nemzedékekhez tartozó személyekkel, akiknek többségéről már nincs is semmiféle családi emlék"

- Családfakutatás. Az én 200-300 évvel ezelőtt született rokonaimról sincs családi emlék, mégis kutatom őket.

"Van egy teljesen hézagos múltja az embernek és 3-4 generáció után már minden szétfolyik, kifakul, elvész, reprodukálhatatlanná válik, csak semmitmondó foszlányok maradnak."

- A családfakutatásnak csak a legelső lépése az élő rokonok felkeresése és kikérdezése. Utána jön az "igazi" kutatás. A familisearch-ön sokszáz évre visszamenőeg lehet lapozgatni az anyakönyveket a világ minden tájáról. Olyan ágakat ismertem meg én is, amikről senki élő rokon nem tudott, mint például egy osztrák ágat. Senki nem tudta, mégis fel lehetett kutatni. Úgyhogy nem reprodukálhatatlan, épp ez a szépsége.

"Az unokám generációját az informatika, a tömegtermelés, a műanyag egészen új irányba viszi."

- Mondjuk a tömegtermelés és a műanyag nem tudom mit keres itt, de talán értem mire gondolsz :D. Én 24 éves vagyok, egy éve kutatok. Valaki 70 évesen áll neki, mert akkor szippantja be a téma. Valakit soha. Az informatika a legnagyobb eszköz ami segít a kutatásban. Nem tudhatod, hogy 200 év múlva nem születik-e egy leszármazottad, akit érdekel. Nem általánosíthatsz.

"Nálam hiába van meg az anyai dédanyám komódja és az apai egyik ükszülőm cserépkulacsa 1846-ból, az unokám már ezeket semmire nem fogja becsülni."

- Honnan tudod?

"Egészen távoli "rokon" elkészítette anyám családjának leszármazási ágát a XVIII. századig visszamenően, de számomra ott olyan nevű oldalági rokonok is szerepelnek, akikre szó szerint a kutya nem emlékszik."

- Ha el is veszítette, fel lehet kutatni, ahogy az elején írtam. Csak ismételni tudom önmagam: az én 1700-s években élt őseimre sem emlékszik senki. Hogy is emlékezne? Mi ezzel a baj? Többszáz évre feledésbe merültek. Most ott áll a nevük a családfámon. Biztos örülnének. :)

2021. jan. 22. 16:07
 22/23 anonim ***** válasza:
Még annyit fűznék hozzá az előző válaszom komódos-kulacsos részéhez, hogy ilyen tárgyakat (ha nem köződöm hozzájuk érzelmileg) én sem tartogatnék. De az iratok és a fényképek egészen más kategória!
2021. jan. 22. 16:10
 23/23 anonim ***** válasza:

Mégegy kiegészítés: örülök, hogy Te legalább nem gondolkodás nélkül vágod ezeket a dolgokat a kukába mint olyan sok ember, hanem feltetted ezt a kérdést.

(elírtam: *kötődöm)

2021. jan. 22. 16:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!