Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti, akárhány évesek is vagytok...

Ti, akárhány évesek is vagytok, mit tesztek a régi családi iratokkal, fotókkal ? Több generáció után mit mondanak ezek az unokának, dédunokának, aki életében nem találkozott velük, talán nem is hallott felőlük ?

Figyelt kérdés
Az rendben van, hogy főúri körökben ez a dinasztia emléke, ráadásul a kastélyban vagy kúriában van is erre rendeltetett helyiség, netán történelmi jelentősége is lehet. A közember számára azonban a semmi különösebben jelentős tettet nem alkotott távolabbi (netán oldalági) rokonról maradt iratok és fotók lényegében semmit nem mondanak. Többnyire a családokban egy-egy ember van, aki próbálja ezeket rendben tartani, de egy idő után nem megy, csak a helyet foglalja. Ráadásul a közvetlen családtagokhoz még fűzi valami emlék, de a házastárs által "hozott" rokon, akit nem is ismert, nem volt vele soha kapcsolata, annak az iratait megsemmisíteni is tulajdonképpen lelki teher. Amíg megvan az illető iskolai bizonyítványa, van róla pár fotó, addig valamennyire "él", de ha már csak szóban lehet tudni róla valamit, akkor már tényleg a végső feledés közelébe került, pedig küzdelmekkel teli emberi élete volt.

2021. jan. 18. 18:55
1 2 3
 11/23 anonymousreview60 ***** válasza:
100%
Digitalizáld be! Utána leselejtezed, kidobod.
2021. jan. 18. 21:05
 12/23 A kérdező kommentje:
Már régen nem él sem a nagymama, sem az anyósom. A feleségem elhalt nagybátyja csak egy a sok személy közül, temérdek irat van még ezen felül is, meg fotók (após, anyós, én szüleim, nagyszüleim). Nagyobb láda is kevés lenne nekik. Az ember nem szívesen ad oda még múzeumnak sem olyan valamit, amihez valamilyen pozitív érzelme kapcsolódott. Az érzelem személyes dolog, ezt közkinccsé nem lehet tenni, maradjon személyes. A feleségem ezekkel kapcsolatban a struccpolitikát választja: nem foglalkozik vele, pedig bizonyos dolgok annyira elárasztják már a lakást, hogy "selejtezni" kell. Saját magamra vonatkozó iratok zömét már megsemmisítettem, jóformán csak a személyim meg a lakcímkártyám plusz a TB igazolványom van meg, nem akarom a leszármazottaimat felesleges dolgokkal terhelni.
2021. jan. 18. 21:07
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Elvannak téve,nem dobnám ki őket,mindegyiknek eszmei értéke van számomra,jó érzés lesz őket nézegetni öregkoromban.Pláne ha szenilis is leszek,akkor meg még hasznosak is fognak majd lenni.
2021. jan. 18. 21:33
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon orulnek ilyeneknek. En vadidegen emberek ilyen holmijat is kepes vagyok atolvasni, atnezegetni. Lomtalanitaskor legutobb egy szerelmes levelezest olvastam vegig...a keziras alapjan es a melle kidobott kepek szerint kb nagyszileim koruakrol lehetett szo (termeszetesen fiatal korukban).

Regi omladozo falusi hazakba is volt, hogy beligtam es ha talaltam olvashato kezzel irt vagy egyeb dokumentimokat, fenykepeket akkor beleoovastam.

Neke ezek nagyon erdekesek, mert erdekel hogy milyen rihakban vannak rajta, hogy neztek ki, milyen hajviseletuk volt akkoriban, neha ha nem csak a csalad hanem tagabb kornyezet is van rajta az is erdekes lehet. A dokumentumok meg attol fugg...engem a regi nyelvezet, a hogy nezett ki egy adasveteli,vagy egyaltalan regen miket tartzottak fontosnak megorizni is erdekel. Felmenoim kozott volt aki sok evre kintragadt hadifogsagban az oroszoknal, kar hogy sose maradt rola olyan irat, amit en is nezegethettem volna, szoval ha neked van ilyen anyos batyjarol fusd at, hatha talalsz valami izgit vagy vicceset. Aztan vagy elrakod amit tudsz es befer egy ciposdobozba vagy kidobod mind.

Azt azonban nem ertem hogy a parod/parunk hozott csladjahoz mi az hoghy kozunk nincs, meg nincs kozos elmeny?? Amikor ket ember szerelmes lesz egymasba akkor azert jo esellyel nem 70 evesek, hanem 20-on es igenis szepen megismerik egymas csladjat. Jobb esetben aki csak van eloben, rosszabb esetben csak hallomasbol netan regi csaladi anekdotakbol. A ferjem szulei es egyeb rokonsaga rengeteg sztorit meselt es mindig felelevenitettek mindenfele altalam sajnos mar sose nem.lathatott rokonokat a kulonfele csladi osszejoveteleken. Egy ido utan mar oylan volt mintha en is ismernem oket is es eszembe nem jutna ugy beszekni roluk, hohy sose lattam nincs kozom.hozza az csak a ferjem valami regi rokona.

2021. jan. 18. 21:44
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
Fura kapcsolatod lehet a felmenőiddel. Nekem minden sor, lap, tárgy kincs amihez csak köze van a drága, már elhunyt Nagymamámnak.
2021. jan. 18. 22:55
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Hitem szerint egy ember addig él még van aki emlékezik rá.

Szerencsésnek tartom magam mert maradtak fényképek, iratok és tárgyak amiket ha előveszek rájuk gondolok, akik már rég nem élnek. Van olyan is akit személyesen nem ismertem mégis elmerengek milyen élete lehetett. Számomra ez fontos és érdekes, gyakran erőt ad ha elkeseredem. Példaként tudnám mondani nagyapám apját, aki az első világháború alatt a lövészárokban fabrikált öngyújtót egy töltényhüvelyből. Nem ismerhettem mégis minden csodálatom az övé. Ha kezembe veszem ezt a tárgyat tudom hogy egy olyan ember volt, aki a halál közelében is hitt az életben.

2021. jan. 19. 08:24
 17/23 Metionin ***** válasza:
87%
Szerintem néhány képet elteszek majd egy dobozba a szüleim fiatalkorából, a többi (apám tesói akikkel ő sem tart kapcsolatot, random rokonok, ismeretlen pucér gyerekek stb.) meg megy majd a házhoz tartozó többi cuccal annak aki elszállítja. Mondjuk a gyerekeket lehet hogy megsemmisítem, rengeteg pucér babás kép van fogalmam sincs kikről, ne kerüljön rossz helyre.
2021. jan. 19. 11:36
 18/23 anonim ***** válasza:
79%
"elpusztult" uram atyám...
2021. jan. 19. 11:40
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Én pl. családfát kutatok. Minden hasonló kép és irat számomra óriási kincs. Ha téged nem is érdekel, akkor sem tudhatod h a leszármazottaid között 50 év múlva nem lesz-e valaki aki kutatni szeretne. Ez nem sok embert érdekel ennyire, de mindig van 1-1, akinek rengeteget számít egy ilyen dokumentum, amin vannak évszámok, helyszínek stb. A képek meg azért jók, mert kutatás alatt sokkal közelebbinek érzi magához az ember az adott személyt.

A családfámon vannak pl. az 1700-as években született őseim is. Sokmindent megadnék, hogy a kezemben tarthassam a képüket vagy a pl. születési anyakönyvi kivonatukat.

Őrizd meg ezeket. De legalább digitalizáld, és több helyre mentsd. Nem saját magad, hanem a következő generációk miatt.

2021. jan. 21. 11:47
 20/23 A kérdező kommentje:

Igen, elpusztult, ezt a szót anyám is használta sz ő egyik bátyjára, aki fiatalon a II. világháborúban "veszett el", a szó kifejezi az értelmetlen halált.

Az rendben van, hogy egy fiatal ember még kíváncsi lehet a nagyszülei életére, akiket talán még ismer az életből is, de mit kezdjen az unokám az ükszülei és még távolabbi nemzedékekhez tartozó személyekkel, akiknek többségéről már nincs is semmiféle családi emlék. Ebben a szörnyű közép európai létben, ahol munka után menve az ősök Máramaros Szigeth-ről jöttek lefelé, akiknek Trianon után át kellett jönni a határ túloldaláról a határ innenső oldalára, azok a sok költözködés közben kénytelenek voltak mindig hátrahagyni valamit: ingatlant, ingóságot, iratokat, fényképeket. Akik arra kényszerültek (vagy volt hozzá merszük), azok átmentek az óceán túloldalára és oda sem vittek sokat magukkal, többek között a rokonsági kapcsolatokat sem. Van egy teljesen hézagos múltja az embernek és 3-4 generáció után már minden szétfolyik, kifakul, elvész, reprodukálhatatlanná válik, csak semmitmondó foszlányok maradnak. Az unokám generációját az informatika, a tömegtermelés, a műanyag egészen új irányba viszi. Nálam hiába van meg az anyai dédanyám komódja és az apai egyik ükszülőm cserépkulacsa 1846-ból, az unokám már ezeket semmire nem fogja becsülni. Egészen távoli "rokon" elkészítette anyám családjának leszármazási ágát a XVIII. századig visszamenően, de számomra ott olyan nevű oldalági rokonok is szerepelnek, akikre szó szerint a kutya nem emlékszik.

2021. jan. 21. 20:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!