Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet kezdeni ilyen...

Mit lehet kezdeni ilyen szülőkkel? (hosszú)

Figyelt kérdés

Anyám alapvetően nem rossz asszony. Nehéz gyerekkora volt és sosem talált lelki társat magának, sem apámban, sem barátnőiben. Egyik szülőm sem tapasztalt meg érett, őszinte, felnőtt viszonyt senkivel, otthon mindketten csak gyerekek voltak, és azok is maradtak. Anyám nem tapasztalta meg azt sem soha, mi a nőiesség. Fel tud öltözni ugyan nő módjára, van is ízlése, de a gyengédség, türelem, feltétel nélkül elfogadó szeretet teljes mértékben hiánycikk nála. Helyette az állandó keménység, hajtás, törekvés jellemzi, amit olyan jelszavak írnak le, mint "csak azért is", "már pedig nekem van igazam", "ezt csináljátok utánam", "ne hogy már ne tudjam meg csinálni". Hivatali munkát végez, közepes beosztásban. Apám egyszerű ember, fizikai munkás volt világ életében, nem túl törekvő, nyugudt, csendes életre vágyik, nincsenek extra igényei. Nem egy erős apa karakter, parancsolni, következetesnek lenni, irányítani nem tud. Bölcsességre 58 éves kora ellenére nem tett szert, ebben az egyben hasonlít a nála 3 évvel fiatalabb anyámra. Egyből gondolhatjátok, hogy anyám inkább apás, ő az úr a házban, apám inkább anyás, de ugye egyik sem képes normálisan működni, így tulajdonképpen van 2 szülőm, akik nem teljesen anyák és nem is teljesen apák. :) A nagyobb gond anyámmal van, aki teljesen elvesztette a családtagokhoz való józan viszonyát. Nem fogad el senkitől semmit, semmilyen tanácsot, semmilyen véleményt. Amit a fejébe vesz, abból nem tágít, és nem lehet rábírni jobb belátásra. Nem lehet megkérni higgadtságra, mert ideges lesz, ha valaki nem úgy gondolkozik, mint ő. Nem mérlegel, az érzelmei vezérlik legtöbbször, emiatt döntéshelyzetben nagyon hamar felemeli a hangját és veszekedni kezd. Veszekedés közben teljesen kezelhetetlen, mert nem egyszerűen a szóban forgó témáról vitatkozik, hanem rengeteg érzelmi elemet kever bele. Kikel magából, fenyegetőzik, régi sérelmeket hoz fel, amiken már régen túl kellett volna tennie magát. Ezek a sérelmek gyakran nem is kapcsolódnak logikusan a témához, csak egyszerűen az eszébe jutott róla... Az ilyen veszekedések közben olyan "szálakat" is belekever a vitába, amikkel egyértelműen bántani akarja a másikat. Ahelyett, hogy segítené a probléma megoldását, keresné a konszenzust, inkább felpiszkálja a másikat és nagyobb perpatvart szít. A véleménykülönbség számára tehát egzisztenciális kérdés, nem (csak) a vita tárgya a fontos, hanem külön csatát vív az emberrel. Nem a probléma megoldását keresi, hanem hogy neki legyen igaza, ő nyerjen. Tetézi a bajt, hogy szereti beleütni az orrát mások dolgába, nem enged kibontakozni másokat. Szeret beleszólni a döntéseimbe, mindenért magyarázkodni kell neki, és a legagyamentebb dolgokkal képes gyanúsítani bárkit. Ha egy ilyen vádon kiakadok, akkor természetesen neki áll feljebb, nekem kell magyarázkodnom.

Én most "kirepülés" határán állok, de a keresetem még nem elég ahhoz, hogy fenntartsam az albimat, ezért rászorulok a szüleimre anyagilag. Ez főleg anyámat jelenti, apám keveset keres. Ez azt jelenti, hogy anyám még néhány évig valószínűleg bele fog szólni az életembe. Szerintetek hogyan lehet ezt bírni? Mit lehet tenni? Jelenleg nincs barátnőm, de ha lesz, akkor bizonyára bonyolódnak majd a dolgok.

2010. aug. 14. 14:29
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
55%
(Már vagy ötödször futok neki a válaszadásnak, de most sem biztos, hogy sikerül megfogalmazni.) Szóval: értem és pontosan tudom, hogy miről beszélsz, a végső megoldást pedig Te is tudod (költözés). Hogy addig mi legyen? Használd azt az érzelmi intelligenciát, amivel Te rendelkezel, a szüleid pedig sajnos nem. Rossz hír, hogy csodákat nem lehet tenni, de tudsz segíteni anyukádnak abban, hogy kicsit változzon (mert valójában ő generálja a problémákat, ha jól értem). A lényeg, hogy nagyon okosan kerüld a konfliktusokat, amit lehet, már csírájában fojts el, ami meg kibontakozik, abba ne vond bele magad érzelmileg (vagy legalábbis ne lássa rajtad). Tudatosítsd magadban a vita közben is, hogy anyukád most éppen "kiengedi a gőzt", sajnos nem ismer jobb módszert. A negatívumokról ne vegyél tudomást, de mindig tedd szóvá a pozitívumokat. Ha már egy ideje sikerül békésebb légkört kialakítani, akkor beszélgess anyukáddal négyszemközt (ne otthon, hanem vidd el fagyizni, vagy valami ilyesmi), mintegy mellékesen említs meg, hogy mennyire jó látni, hogy nyugodtabb mostanában stb. A lényeg, hogy érezze, hogy törődsz vele, kikéred a véleményét apróbb dolgokban (ezzel párhuzamosan lassan rávezeted, hogy az élet bizonyos területein viszont már saját döntéseket hozol, amiért nem tartozol magyarázattal). A látszatát is kerülni kell, hogy most épp neveled, vagy kérdőre vonod, kritizálod stb., hiszen az ilyen típusú ember előszeretettel magyaráz félre dolgokat (és akkor most még finoman fogalmaztam), csak a jóra figyelj. Nehéz ezt így leírni, mint egy használati utasítást, de biztos vagyok benne, hogy érted, mire akarok kilyukadni. Egy ilyen családban kicsit ugyan felcserélődnek a szerepek, de ennek is megvan az oka és értelme. Én hiszek abban, hogy az ember nem véletlenül születik egy adott családba, nyilván Te sem véletlenül lettél 24 évesen ilyen értett gondolkodású. Fogd úgy fel, hogy ők neveltek ilyenné, hogy segíts nekik kicsit megváltozni, jobb életet élni. (Remélem nem voltam túl ömlengő, csak én ezt már végigcsináltam 15 éve, működik, és azóta más dimenzióba helyeződött a kapcsolatom anyámmal. Tartósan és pozitív irányba változott.) Remélem tudtam valamennyit segíteni.
2010. aug. 14. 16:59
 12/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2010. aug. 14. 17:09
 13/15 anonim ***** válasza:
olyan mintha saját magának válaszolt volna az utolsó kommentelő
2010. aug. 14. 17:22
 14/15 anonim ***** válasza:
25%

Itt nem a szülőkkel van a gond.

Inkább veled.

Mindent meg akarsz magyarázni és természetesen minden másnak a hibája.

Egy alapigazság van.Te élsz a szüleid házában,neked kell elsősorban alkalmazkodni.Ha nem tudsz költözni.

Őszintén szólva nem tetszik,hogy azt,hogy a te kényelmedet a szüleid pocskondiázásával próbálod megmagyarázni.Tessék másodállást vállalni.

Az,hogy nincs batátnőd,az ennek fényében nem csoda.

Valószínű nem is lesz tartós kapcsolatod,mint ahogy elköltözni se fogsz soha.

Nálad mindig minden elméleti síkon fog működni.Anyádat gyakorlati ember lévén ez az ami legjobban kiakasztja.

Egyébként meg bölcsességre te sem,sőt!mellé még nagyon sok mindenre nem tettél szert 24 év alatt.

Summa summárum:undorító vagy.

2010. aug. 14. 18:25
 15/15 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó kommentelő!

A többiekéhez hasonlóan a te véleményedet is átgondolom és próbálom kiszűrni, mi az, amit hasznosíthatok belőle. Mégis most azt érzem, hogy az írásom alapján rám vetítettél egy képet, elképzeltél valamilyennek, amilyen nem vagyok. De ez nem is lehetne másként, hiszen egy ilyen kérdésbe nem lehet a személyiségem minden részét belefoglalni. Mivel nem akarom, hogy mások is "félreismerjenek", kiemelném azokat az elemeket a válaszodból, amiket nem tartok magamra érvényesnek.

"Te élsz a szüleid házában,neked kell elsősorban alkalmazkodni.Ha nem tudsz költözni." és "[...] mint ahogy elköltözni se fogsz soha."

--Idén fejeztem be a 9. évemet kollégistaként, 15 éves korom óta havi 1-1 hétvégét töltök otthon. Ezután sem fogok otthon lakni, albérletben leszek, de a saját keresetem nem lesz elég arra, hogy minden várható kiadásomat 100%-ig fedezzem, csak olyan 90%-ig, így kb. 10% pótlandó, ebben szorulok a szüleimre. Szeptembertől fogok munkába állni, és egyelőre örülök, hogy főállást találtam. Mellesleg szerintem egyáltalán nem élek nagy lábon, nem dohányzom és csak társaságban iszom, nem hobbim a vásárlás sem.

"Őszintén szólva nem tetszik,hogy azt,hogy a te kényelmedet a szüleid pocskondiázásával próbálod megmagyarázni."

--Szíved joga, ha nem tetszik valami, de nem érzem azt, hogy én a kényelmemet magyaráznám. Ez nem kényelem, ez rászorultság. Nem szeretném részletezni jobban, de olyan hivatásom, képzettségem és eddigi szakmai eredményeim vannak, amik mellett nem érné meg csak a pénz miatt más munkát végezni, és ezt a szüleim is pontosan tudják. Ők engem egyáltalán nem akarnak kitenni otthonról, sőt, én szeretnék inkább szabadulni.

"Az,hogy nincs batátnőd [...]"

--Messzire mentél ezzel a következtetéssel. Ha ennyire érdekel, volt már komoly kapcsolatom, és nem túl rég lett vége, az én döntésemből. Egyébként nem panaszkodom a nőkkel való viszonyomról, sok lány barátom van. Ha a mennyiség lenne a célom a kapcsolatokban, akkor se kéne szégyenkeznem valószínűleg. De nem az a célom, és erre büszke vagyok.

"Egyébként meg bölcsességre te sem,sőt!mellé még nagyon sok mindenre nem tettél szert 24 év alatt."

--Természetesen. Csak egy 50 feletti apától, de egy anyától is, az ember bölcsességet vár. A családunk életében szerintem ahhoz a fázishoz értünk, amikor éppen a bölcsességükkel tudnának a legjobban részt venni az életemben. Hiszen erőm, ambícióim, munkaképességem tulajdonképpen már van, de pont, hogy az ő tapasztalatukra, tanácsaikra szorulnék rá. Ezt azonban sajnos hiába várom...

A hozzászólásodban egy mondatot tartottam magamra félig-meddig érvényesnek.

"Nálad mindig minden elméleti síkon fog működni."

--Ebben van valami, tudok is róla. (A munkám jó része szintén elméleti jellegű.) Mindezzel együtt az emberekben nem a töketlen kockafej benyomását szoktam kelteni, erről megnyugodhatsz.

A folytatás azonban már megint hamis.

"Anyádat gyakorlati ember lévén ez az ami legjobban kiakasztja."

--Nem. Éppen ez az, hogy anyámat nem a tartalom akasztja ki jobbára, hanem egyszerűen az ellenvélemény léte, vagy az, hogy más ember fejével is tudnia kell gondolkodni, más emberre is tekintettel kell lennie.

"Summa summárum:undorító vagy."

--A fentiek fényében (az egyes szám második személy ellenére) ezt a konklúziót az általad elképzelt, de rám nem alkalmazható személyiségtípusra tartom érvényesnek. Ebben az értelemben viszont igazad van, undorító típusnak címezted a mondandód. De nekem - szerencsére, s így legalább látom, hogy lehetnék sz@rabb helyzetben is.

2010. aug. 15. 00:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!