A pap jófejségétől függ a templomi esküvő, ha nincsenek meg a feltételek?
Párommal csak keresztelve vagyunk(római katolikusok), és ennyi. Ha jól sejtem kell még néhány feltétel, hallottam a bérmálásról például..
Kötelező dolgok ezek vagy kikerülhető?
Dettó mint a 10esnel a falusi pap kötekedett tarifát mondott.
Másik településen pedig nemvolt gond hogy nem vagyunk vallásosak és örömmel fogadtak pénz szerint is annyit mondott ha szeretnénk támogatni az egyházat.
Így mindjárt más mint aki tarifát mond és kötekszik.
Fel kell ajánlani némi pénzt az "egyháznak" (papnak zsebbe), és akkor mehet általában. Kevés olyan ortodox pap van, akit nem lehetne megvenni. Hiszen az egész egyház erről szól a kezdetektől.
Ugyanakkor én sem értem, hogy miért kell a templom, ha nem vagytok vallásosak.
Én sem értem hogy miért akarsz majomkodni a pároddal a templomban, ha annyi közöd sincs az egyházhoz, hogy ilyen alapvető dolgokkal tisztában legyél mint amit itt kérdezel. Ja de, a face-re meg az instára szánt fotók meg a cirkusz miatt, hogy mindenki csodáljon titeket.
Mindegy, a kérdésre a pontos válasz: a bérmálkozás a feltétele az egyházjogilag törvényes házasság megkötésének. Ismétlem, a törvényesnek. De mivel csak a színház meg a csilivili háttér számít, keressetek egy korrupt papot (sajnos elég sok van belőlük, ezt hívőként mondom), akinek fizettek és megcsinálja nektek a ceremóniát. A szentséget nem kapjátok meg - bár gondolom titeket ez érdekel legkevésbé -, és mivel nem is lesz "hivatalos", válás esetén az érvénytelenítéssel sem kell vacakolnotok.
11 és vagyok nemttudom
Miért lett lepontozva mikor az igazat irtma le ahogy történt. ha kell privatban a települések neveit is megadom!
Hivatalosan nem a pap jófejségén múlik, hogy kinek lehet egyházi esküvője. Ha meg vagytok keresztelve, akkor az elvileg elég. OFF: Ha az egyik fél nincs, akkor püspöki engedélyhez kötött. Az engedély elbírálásánál állítólag nem mindegy, hogy a keresztelt fél volt-e elsőáldozó, bérmálkozott-e. Ilyen esetben egyébként a szertartás szövege is más a kereszteletlen félnek (ha jól emlékszem pl. Isten el sem hangzik a szövegében). De könnyen el tudom képzelni, hogy a pap hozzáállásán is múlik, hogy kiket hajlandó összeadni (amíg az nem ütközik az egyházjoggal).
Az esküvőnek szokott lenni egy fix tarifája, legalábbis felénk így van. Ebből a pénzből fizetik pl. a kántort is. Ezt a részét úgy is felfoghatod, hogy a házasságkötő teremnek is van bérleti díja ;). Úgy hallottam, hogy ahol a felek nem fizettek korábban egyházi adót, ott visszamenőleg pár évre ennek a címén is kérnek valamennyi pénzt.
Amit viszont átgondolnék a helyetekben, hogy csak a külsőségek miatt szeretnétek egyházi esküvőt vagy lelki okokból is. Ezt a kérdést könnyen lehet, hogy a pap is fel fogja nektek tenni.
Valószínűleg a helyi plébános jobban tudja a kérdésedre a választ, mint az itt összegyűltek, így célszerű lenne őt megkérdezni. Még valami: egyházi esküvő előtt (elvileg) van jegyesoktatás is, ez pár alkalom szokott lenni és a paptól függ, hogy milyen.
Egyet nem értek..
Honnan a bánatból szedtétek vagy szűrtetek le olyat, hogy hivalkodásból, nagyzásból, facebook teregetésnek, külsőségekből szeretnénk egyházi esküvőt?? :D
Igen, bocsi, lehet, hogy kicsit másképp is fogalmazhattam volna, pl, hogy a "jófej"-szót kihagyom, de jelenleg úgy érzem, ugyanez lett volna. Csak mert nem írtam hozzá sztorit, nem kell feltétlenül kombinálni..
Röviden: az egész a kib@szott vírus miatt alakult így. Áprilisban megvolt a polgári, mert más dolgok miatt, ami nem tartozik ide, nem halasztottuk el, annak ellenére sem, hogy mindössze 6-an voltunk jelen, 0 ünnepléssel, stb. Igen, ezt vállaltuk, fontos volt. Viszont a család nagyon örülne, és mi is, ha ezt a napot "megismételnénk", csak nem így. Egyikőnk sincs rosszul egy templomba lépéskor, csak mert vasárnaponként nem járunk be a misére.
Egy egyszerű kérdést tettem fel, azt hiszem.
Köszi :)
#19: hacsak el nem válnak közben :-P
De sok pár választja azt, hogy szertartásvezető előtt egy "kamu" vagy más esküvőszerű ceremóniát tartanak. Én voltam nemrég egy ilyenen, és eredetileg nem értettem, hogy miért ragaszkodik a pár a kamu ceremóniához, miért nem elég a násznép előtt az egyházi esküvő (a polgárit elintézték előző nap). De a szertartásvezető nagyon személyesre vette a figurát. Még ha nem is volt kimondva, aki látott már állami esküvőt, annak leesett, hogy ez tuti nem az. De érdekes volt attól még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!