Hogyan hassak a családomra, hogy hagyják abba az önpusztító zabálást?
Mindenki elhízott a családban és nem értem, hogy miért kell annyit és olyat enniük amit és amennyit esznek. Minden a kaja körül forog nekik és ezen szeretnék változtatni, de a szavamra nem hallgatnak.
Aki lát bennünket kívülről azt hiheti, hogy eleszik előlem a kaját, mert én meg (állításuk szerint) már sovány vagyok.
De nem is a kinézetük miatt, hanem az egészségük miatt fontos.
Nővérem ráadásul olyan párt választott aki nagyétkű és emiatt ő is elindult az elhízás útján, mert szeretnek nagyokat lakomázni, ami meg is látszik rajtuk. 2 év alatt több ruhaméretet is híztak és tesóm tudom, hogy nem érzi jól magát a bőrében így.
Szüleimnél viszont még a fogyási szándék sincs meg. Az a legfőbb témájuk, hogy mi legyen a vacsora. A hétvégék a legrosszabbak. Akkor mindig valami nagyszabású vörös húsos valami kell nekik. Salátát csak tejfölös öntettel nyakon öntve hajlandóak enni.
Változtatni szeretnék a szokásaikon, de ötletem sincs, hogy mit tegyek.
#4-es
Ellentmondasz saját magadnak. Valószínűleg te sem 55 kg lennél ha nem mozognál ennyit. Ez a genetikás hülyeség pedig az akaratgyenge, lusta emberek kifogása.
1. Önvédelem és példamutatás: Kérdező! Ezen a téren ne akarj velük konfrontálódni, de finoman és határozottan állj ki - és ha kérdik, indokold meg, - hogy te miért nem eszel annyit stb. Ezzel példát mutatsz, amin talán(!) elgondolkoznak. A többiek válaszoló túlságosan egyoldalúan nézi a dolgot.
2. Szerettnyelvek: Sokféle szeretetnyelv van (együtt töltött idő, segítség, ajándék/pénz, szenzoros dolgok (simogatás, ölelés, szex, kaja, stb.). A szüleidnél ebből a legnagyobb hangsúllyal a kaja szerepel.
3. öröklött/tanult minta: Sokan, akiket érzelmileg elhanyagoltak vagy érzelmileg zaklattak vagy szomorúak (nők szakításkor vagy menstruációkor gyakran) önjutalmazásként az ételhez fordulnak a (szerencse)játék, az ital stb. helyett. Lehet, hogy a szüleik is sokszor ehhez sz eszközhöz nyúltak: ők is zabáltak vagy a gyereknek még egy tányérral adtak, addig se kellett vele foglalkozni. Ezt óvatos kikérdezéssel tudod felderíteni.
4. Genetika: Ez általában mentség, de ez vagy a pajzsmirigyműködés bajai is okozhatják.
5. Változás: Ne próbáld megváltoztatni őket, mert abból csak feszültség lesz! Ezt nekik kell felismerni, amiben segíthetsz nekik, ha finoman ráébreszted őket, milyen hátrányokat szenvednek el emiatt, vagy ha a kiránduláskor, te már harmadjára jössz le a toronyból, amikor ők még először sem értek fel.
Ne azon akarj változtatni amin nem tudsz, hiszen ha szeretnek jókat enni akkor azt is fogják tenni. nem is ezzel van a baj, hanem a másik oldalával, a mozgás hiányával.
Ha a bevitelt nem tudod csökkenteni, próbálj meg arra hatni, hogy ezt az energiát fel is használják. Vagyis inkább afelé próbáld terelni őket, hogy az evés következményében ne hízzanak tovább, mert mozognak. Először kicsiben, lassan kell kezdeni, találj ki olyan közös programokat ahol sokat kell sétálni. Most itt lesz a nyár, akár esténként is elsétálhattok együtt valahová. Csak egy 15-20 perces séta és máris jobb lesz a helyzet. A hétvégén meg mehettek nagyobb sétákra, a környékre vagy külön célokhoz megnézni ezt vagy azt. Ne legyen teljes napot elfoglaló program, csak olyan amitől a szokásos hétvégéjük sem borul fel teljesen!
Aztán ha ez már megy, akkor jöhet közös sportolás - egyszerűbbek, pinpong, tollas, foci az utcán stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!