Megváltoztatható-e a születési anyakönyvi kivonat?
Sajnos ezzel kapcsolatban nem találtam információt sehol, mindenhol csak névváltoztatásról van infó.
A helyzet a következő:
Házasságon kívül lett anyum velem terhes (magyar anya szerb apa), de mire megszülettem, anyum már férjhez ment egy magyar férfihoz, akinek a neve az én születési anyakönyvi kivonatomba lett beleírva.
A biológiai apámat sajnos nem ismerem, nem láttam egyszer sem, anyum sem hallott felőle semmit már minimum 20 éve.
Az egyedüli, amit tudok, az a biológiai apám teljes neve, és kész. (Mo.n születtem, és itt is nőttem fel, anyum szerint a biológiai apám elment Németországba vagy Angliába miután különmentek)
A kérdésem az, hogy ha én azt szeretném, hogy a születési anyakönyvi kivonatban a biológiai apám neve legyen azt lehet kérelmezni, vagy ebben az esetben ez nem lehetséges? Révén a nevén kívül semmi információm nincs róla, anyumnak sem.
Lehet-e ezt kérvényezni?
Készi a segítséget!
Szerintem nem.
Anyakönyvibe úgy vesznek fel ahogy/ aki vállalta a vezetéknevét neked adni ergo itt a magyar apuka. Nevet tudsz változtatni,de születési nevednél mindig is a magyar apukás neved lesz.
Miért akarod ennyire változtatni?
Nem. Ennyi erővel bármilyen nevét beírethatna bárki oda.
Ha megdől az apasági vélelem, akkor változik az apa neve.
Nem lehet.
A születésibe, házasság esetén az akkori férj neve kerül.
Ennek a megváltoztatását csak a férj kérheti bíróságon, megfelelő bizonyítási eljárás keretében, hogy nem ő az apa.
Ha az anya által vérszerintinek megjelölt apa nem kerül elő, akkor az anya vezetéknevét kapja a gyerek.
Ha te valamiért nem akarod a nevelőapád nevét, csak névváltoztatással tudod megoldani, az meg lehet bármilyen engedélyezett név - tehát Hitler, vagy Nagyf.szú nem lehetsz - így a vérszerinti apád vezetékneve is. Ettől még a jog, a nevelőapádat fogja vérszerintinek tekinteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!