Mi van akkor, ha a saját családtagom akar lehúzni? Nemet kellett volna mondanom? Ha igen, hogyan, ha mindenképp sértődés a vége?
Fotós vagyok, van egy frissen nyílt kis stúdióm. Az unokatestvérem feleségének cége van, megkért, hogy csináljak róla és munkatársakról profi üzleti képeket - kérdeztem, mennyi a büdzsé, mire kb. a piaci ár harmadát mondta. Kialkudtam a dupláját (már ettől ideges volt), és mondtam, hogy a kiszabott határidő (másnap...) helyett ekkor meg ekkor tudnak jönni, mert teljesen be vagyunk táblázva. Nem értették meg.
Most mindenki rám haragszik egészen a nagymamáig, hogy mekkora pénzéhes vagyok, mert ingyen kellett volna csinálnom és miért nem szakítok időt arra aki fontosabb. (Talán, mert az a fontosabb, aki rendesen fizet? Mert az alkalmazottaim sem ingyen dolgoznak?)
Volt már valakinek ilyen? Hiába magyarázom, hogy pénzből élünk, egyedül a párom értette meg. :))
Én is a saját példákat tudom felhozni. Cukrász a szakmám,és páromnak több testvére is van. Az egyikkel olyan jó a viszonyunk,hogy oda vissza segítjük egymást. Neki mindig ingyen csináltam tortát szülinapjára. Viszont van olyan testvére is,akinek csak addig lennénk jók,míg nyalnánk a seggét. Neki nincs ingyen torta. Bár igaz,nem is kér tőlünk ilyeneket,mert úgy van vele,hogy ha fizetni kell,akkor már inkább egy idegennek fizet. Lelke rajta...
Tehát én nézem azt,hogy ki hogy áll hozzánk,mennyire lehet rá számítani,és hogy milyen a kapcsolatunk.
"Kialkudtam a dupláját"
Na, itt kezdődik a gond. Családon belül alkudozni, bizniszelni mindig sértődéshez vezet.
Udvariasan közölni kellett volna, hogy teli vagy munkával, és a közeljövőben sajnos nem tudod elvállalni őket.
Elkezdtem fordítóként dolgozni, tele vagyok melóval. Erre megjelent egy rokon, hogy kellene neki 30 oldalt lefordítani. Mondtam. Hogy ez piaci áron x összeg lenne, de mivel rokon, x/2ért megcsinálom neki.
Én voltam a világ szemete. De szíves örömest elmeséltem bárkinek, akinek nem tetszett, hogy az idő alatt, amíg az ő 30 oldalát fordítom, csinálhatnám a fizetős melómat (tehát effektíve bukok rajta) vagy játszhatnék a gyerekemmel, ha már épp nem pénzt keresek. Ezt megértették.
Köszi a válaszokat!
Pár embernek sajnos nem tiszta a kép:
Ez nem egy 20 perces könyvelés, hajvágás vagy manikűrözés. Egy teljes cégről volt szó, összesen 5 embert kellett fotózni. Egy nap volt a fotózás (sőt, volt aki másnap esett be), és legalább egy másik teljes nap szükséges kiválasztani, kidolgozni a képeket. Nekünk 3 napba telt, és itt még nincs benne az, ha az ügyfél reklamál. Három embernek (egy társam és egy asszisztens) ez épp elég feladat.
Sajnos tényleg sokan azt hiszik, hogy kattintgatunk párat, utána buli van, és ebből jól megélünk.
5: ez az oldal baromi jó :D
Ez nem egy 20 perces könyvelés
He? Nagyon képben vagy 😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!