A családom sorban áll az adomány cuccokért, pedig nem rászorulók. Hogy tudnék hatni rájuk?
Tipikusan az a fajta emberek, akik a saját, hitelmentes házuk udvarán beszállnak a szalonból kihozott hitelmentes autóba és elhajtanak vele az ingyenes ételosztásra enni egyet.
Minden rászorulóknak szánt ingyen dolog kell nekik és már kezd kellemetlen lenni ez nekem is.
Főleg, hogy látom a munkámból adódóan, hogy mennyi valódi szegény elől veszik el.
Próbáltam velük beszélni erről, de nem is értették mi a gondom. Hogy lehetne úgy hatni rájuk, hogy megértsék és ne legyen sértődés?
Kis város és sokan ismernek és hozták már szóba nekem egyre kellemetlenebb.
3. vagyok.
6-os válaszoló! Abban igazad lehet, hogy szegényen kezdték,mint ahogy az én szüleim is, soha nem kaptak semmit, mindenért keményen megdolgoztak világ életükben, és ezt anyu nem tudja levetkőzni, mert apu már meghalt, és a tudat visszatért - most már pár éve.
A kérdezőnél is ez lehet a helyzet, mert normál alapokkal induló ember, aki nem a mélyszegénységből verekedte fel magát, el nem tudom képzelni, hogy ilyen létezik.
Mint írtam, anyunál annyi a mentség, hogy nem áll sorba meleg ételért, mert oda tényleg csak az megy, aki éhes. De minden máson képes spórolni saját magának. Még a vécépapíron is. Egy pisilés egy kocka vécépapír, közben én elhasználok jóval többet "olyankor". Nekem soha nem tette szóvá. Mennyit eszek és és mit, azt sem. Ezért nem értem az ilyen embereket. De te leírtad, ez lehet a kiindulási pont. Szegényen kezdték...
Áh, vannak ilyen emberek... Nekem kollégáim csinálták ezt, vagyis hasonlót, irodában dolgozunk, senki nem keres keveset, és itt most tényleg úgy értem, hogy az átlag nettó bér 4-600 ezer Ft, mindenki vagyonosabb közegből való, de ha ingyen adnak valamit, mondjuk valami joghurtot mert promóciós ajándék, akkor odamennek vagy 10x, mert ingyen van egy olyan joghurt, amit igazából meg se akarnak enni. Csak ingyen van.
Gőzöm sincs honnan ered ez a mentalitás, de biztos nem a szegénységből.
Nem egy ilyet ismerek...sőt, az én anyám is ilyen. Pszichiátriai intézetben dolgozik, szoktak vinni adomány ruhákat a bent lakóknak és minden dolgozó végig fut a ruhákon, kiválogatják mi kell nekik, és csak utána adják tovább. A kaját is haza hordják, a szappantartót, mindent amit tudnak.
Az ilyenekre nem lehet hatni sehogy...nem fognak változni.
Olyat én is láttam már mint amilyet az előttem lévő válaszoló írt. Én voltam anyaotthonban,és ott a gondozók kiválogatták,ami nekik kellett,csak az után nézhettük meg mi is az adományt.
Egyszer tettem fel itt egy hasonló kérdést. Van a lakóhelyünkhez közel egy étel szekrény,amibe bárki tájház tartós élelmiszert,a rászorulók pedig elvihetik. Én a lakásunkból rálátok,ahogy a szomszéd asszonyom is. Nagy lakás,autó,legújabb telefonok,külföldi nyaralás stb..
És ő mást nem csinál,csak amint meglátja,hogy valaki rakott be a dobozba valamit,egyből odafut és beviszi magának. Már arra is gondoltam,hogy ő egész nap az ablakban áll. Nekem is felháborító, de igazából nem tudok tenni semmit. Esetleg ha lennék olyan bátor,jól beégetném az utcán,hangosan,hogy ilyen veszi ki az ételt az éhezők elől.
Tulajdonképpen mi közöd van hozzá? Ha az ételosztók szerint nem jár nekik, akkor ne adjanak. Ne téged vonjanak be a konfliktusba.
De máshol is vannak ilyen ügyeskedő emberek egyébként. Mulatságos saját történet úgy 20 évvel ezelőttről: egy ideig a védőnő többször eljött és győzködött engem, hogy adjak be segélykérelmet (elég nehezen jöttünk ki négy pici gyerekkel egy fizetésből), merthogy! a Sz. úti zöldséges minden két hónapban kér és kap az önkormányzattól rendkívüli segélyt, holott messze a leggazdagabb ember a klientúrájában, de papíron igazolni tudja az "alacsony jövedelmét" és ez őt, a védőnőt idegesítette. Hát én nem kértem semmit, megéltünk takarékosan. De azóta is tudom, melyik zöldségesnél NE vásároljak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!