Megtörténhet Magyarországon a keresztelő?
Unokatesóm Ausztriában él. Magyar állampolgár. Viszont a párja osztrák állampolgár, így a kisfia automatikusan megkapta az osztrák állampolgárságot.
Magyarországon meg lehet tartani a keresztelőt?
Én lennék a keresztanyukája. Én itthon élek.
Köszönöm a válaszod!
Szép napot!
A keresztelés nem jogi eljárás, ezért nem lényeges az állampolgárság vagy hasonlók.
Viszont elöre érdeklödd meg, hogy mit kérnek MO-on az adott templomban, sok esetben ugyanis kell a szülök keresztlevele és ezt az apának Ausztriában kell megkérnie.
igen, arról én is olvastam. Nekem megvan.
Unokatesómnak nem találja.
Ezt ki lehet kérni újra?
Akkor is kell ha nem házasok?
"Ezt ki lehet kérni újra?"
Igen, ott adják ki, ahol anno őt keresztelték.
"Akkor is kell ha nem házasok?"
Az látszik a keresztlevélen, hogy nem házasok. A keresztlevél nem csak a keresztségről szól, hanem arról is, hogy később milyen szentségekben részesült.
Viszont, ha nincs szentségi házasságuk, az lehet akadály a gyerek kereszteléséhez. Nem mindenhol akadály, van ahol megkeresztelik a gyereket így is, de van, ahol nem.
Magyarországon lehet a keresztelő, viszont kérhetnek egy "elbocsájtó" igazolást arról a plébániáról, ahová lakhely szerint tartoznak. A hatályos egyházjog szerint ugyanis az a plébánia jogosult a keresztelésre, ahol laknak. Nekik kell engedélyezni, hogy máshol lesz a keresztelés.
De ha Ausztriában élnek, miért akarják itt megkereszteltetni?
Egyébként lehet, persze, csak mint írták, kell a keresztlevél hozzá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!