Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek honnan eredhet a...

Szerintetek honnan eredhet a Csincsi vezetéknév?

Figyelt kérdés
Ez a nevem, és érdekel az eredete. Korábban már egy rokonom megcsinálta a családfánkat és elvileg Horvátországra vezette vissza az 1500-as évekig. Nézegettem a horvát neveket és valóban létezik Činčič név. Elképzelhető,hogy nálunk lekopott a “c” betű?
2019. aug. 3. 01:59
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Mivel az anyakönyveket régen hallás után vezették - az emberek nem tudtak írni, ezért a pap csak azt írta be, amit hallott.

A papok sok esetben nem odavalósiak voltak (voltak magyar, német, szláv anyanyelvüek, csak a legtöbb esetben a szláv pap elketül német területre vagy máshová, ezért a félrehallás igen nagy volt, másrészt meg a neveket úgy írta le, ahogy az ö helyesírása szerint kellett volna.

Most képzelheted, ha egy német nevet szláv vagy egy szláv nevet német módon írnak... Meg természetesen a magyarul vagy latinul írás is benne volt a témában.

A következö gyereknél meg nem keresték meg a szülök nevét, hanem megint úgy írták, ahogy sikerült.

Ebböl adódik, hoyg a te nevedet sem lehet egyértelmüen besorolni a mai - akár magyar, akár szláv - nevekhez, met mindenhol rengeteg variáció fordult elö.

De amit nem értek, az két dolog.

Egyrészt hogy vezette vissza a családfakutató rokon a családot az 1500-as évekig, amikor anyakönyvezés 1700 után indult? Elötte csak kiemelt nemesi családokról lehet esetleg valamit találni. Szóval itt nem stimmel valami.

Másodszor, ha megvan a családfa, akkor abban benne kellene lennie a régebbi névformáknak és lehetne tudni, mi(k) volt(ak) a korábbi névváltozatok, és hol is éltek az ösök.

2019. aug. 3. 07:22
 2/4 A kérdező kommentje:
Az 1500-as evekig en nem tudom,hogy sikerult visszavezetni a csaladfat mert hallomasbol tudom en is csak mivel aki keszitette az mar nem el de o nagyon benne volt ezekben a dolgokban. Rengeteget kutatott a csalad utan. A Csaladfa az pedig eltunk miutan o meghalt. Legalabbis megkerdeztuk a feleseget es fogalma sincs hogy hol van mar. Ezert szeretnem megcsinalni ujra. De akkor ezekszerint elkepzelheto a horvat szarmazas valoban?
2019. aug. 3. 07:45
 3/4 A kérdező kommentje:
Nem tudom mennyire lehet köze a dologhoz,de találtam wikipédián egy Csincsics Nepomuk János Miksa nevu embert aki elvileg Pozsony megye tablabiraja volt. Nem tudom,hogy azert van fonetikusan irva a neve mert magyarositva irtak nekunk vagy mert o is igy hasznalhatta. Lehet koze hozzank? Nem tul gyakori a Csincsi nev szerintem.
2019. aug. 3. 08:01
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg nem kizárt, hoyg van köze hozzátok, de az sem, hogy csak véletlen az egész.

Ha el akarod kezdeni a családfa kutatást, akkor készülj fel rá, hogy igen munka- és idöigényes, viszont nagyon érdkes dolog.

Itt egy nagyon jó oldal, ingyenes, csak regisztrálni kell. Itt gyakorlatilag az összes anyakönyv megvan mikrófilmeken, amit meg tudsz nézni. A keresö illetve a digitalizált rész nem túl jó, mert rengeteg az elírás (érthetö módon, mert sokszor tényleg alig olvashatóak a nevek), de elindulni segíthet.

[link]

2019. aug. 3. 08:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!