HOgyan lehet elkezdeni a családfa kutatást?
Tudom vannak erre szakosodott cégek, de nincsen pénzem arra, hogy kifizessem nekik...
hogyan kezdjem el? elég a rokonom neve, anyja neve, és születési dátuma? A Születési helye szerinti anyakönyvi hivatalba kell mennem? vagy bárhol elkezdhetem a kutatást? nincsenek ezek meg digitalizált állapotban?
bármilyen segítséget, ötletet szívesen veszek, köszönöm!
Először is minden információt tudj meg a családodról visszamenőleg, amennyit lehet.
Ha esetleg különlegesebb neved van szétnézhetnél könyvtárakban is, hátha megemlíti valami régi családokról szóló könyv. (csak ha nemesi család)
Egyébként a kutatást a levéltárakban kell kezdeni. Tudni kell a születés dátumát, és helyét. A megyei levéltárban kell mindig próbálkozni, ha kisebb településről van szó. Ott kell kutatási engedélyt kérni, és megkapod a település anyakönyveit mikrofilmen, amit az ott található gépekkel tudsz majd elolvasni. Egyszerűen odalapozol a születési dátumhoz, és ott láthatod majd a szülei nevét. Fölírod a neveket, és elkezdesz szépen visszalapozni és olvasgatni, kiélezve a szemed a keresett névre, hogy megtaláld a születési, vagy házasodási anyakönyvekben (minden anyakönyv ugyanazon a mikrofilmen van). Ha megvan a név mész az ő szüleihez, tovább-tovább... Ha esetleg nem találod az adott településen, meg kell nézni a többi település anyakönyveiben.
Nagyjából ez a menete. Sok sikert, eredményes munkát kívánok!
köszönöm szépen hasznos válaszaitokat!!!
főleg ez a 2011-es határidőset!! nem tudtam, h van iylen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!