Családfa kutatást hol érdemes elkezdeni?
Interneten gyakorlatilag sehogy.
Ez nem egy olyan hobbi.
Nem múködik, hogy leülsz a gép elé, beírod ide-oda a neved, és kidobja a felmenőid adatait. (angol, amerikai családoknál esetleg, de a magyar levéltári adatok még nincsenek neten)
A radixindex valóban jó kereső, részben ingyenes is, de ott is csak a névazonosság ill. a település azonosság lehet támpont.
Nagyon jó fórum a radixforum.hu, sok tapasztalt amatőr családfakutató tud onnan segítséget nyújtani.
A mormonok lefotózták az OSZK gyászjelentésgyűjteményét, ez ingyen hozzáférhető a neten.
A külföldi netes adatbázisok viszont elég drágák, és csak elvétve tartalmaznak magyar adatokat.
Az jó. De itt is az a baj, hogy azon kívül, hogy 18xx-ben Y helyen is élt egy Z családnevű ember, nem fogod megtudni, mettől-meddig élt, mivel foglalkozott és főleg, hogy milyen rkonság van köztetek.
És a netes adatok nem nagyon mennek tovább a 19. sz. 2. felénél.
Abban a megyei levéltárban kell kezdeni, amelyik megyében élsz. Anyakönyvekből lehet családfát kutatni, elég nehéz és a bonyolult dolog, mivel én is levéltáros vagyok, elég sok ilyet láttam.
Az anyakönyvek 1895-től datálódnak, azelőtt csak egyházi anyakönyvek vannak, 3 típus létezik, születési, halálozási, házassági. A polgári anyakönyveket, illetve azok másolatait 1980-ig kellett a megyek levéltáraknak megküldeni, de az ún. utólagos bejegyzéseket ma is megküldik, és a levéltári dolgozók bevezetik az anyakönyvekbe. És nem a gyökereknél kell kezdeni a kutatást, hanem pont fordítva, a maiaktól kell visszafelé haladni, hiszen azokat keressük, akiket nem ismerünk.
Az anyakönyvekben településenként lehet keresni, tehát ha valaki csak annyit tud, hogy a déldnagyapám Kovács István volt, abból nem sokat lehet majd kutatni, tudni kell(ene) születési vagy halálozási évet, vagy települést (születésnél.)
1895 előtt egyházi anyakönyvek léteztek csak, de ezekből is vannak másolatok a megyei levéltárakban. Az országos levéltárba nem kell menni, csak különleges esetben, hiszen ha valaki ma Borsodban lakik, de tudja, hogy valamelyik felmenője mondjuk a Dunántúlon lakott, akkor az országos levéltárból el lehet kérni a mikrofilmek másolatait, és azokból nagyon szépen lehet kutatni. Ennek van költségvonzata, jelenleg 5 tekercs kikérése 2200Ft ha jól tudom, de a kutatás elkezdéséhez csak a megyei levéltárba kell beiratkozni, ami ingyenes.
Köszönöm szépen:) Lehet, hogy ez egy buta kérdés, de ha az édesapám az egyetlen rokonom, akinek tudom a születési évét, akkor is érdemes elindulni?
És egy másik kérdés. Ha a családomban névváltoztatás volt ( úgy tudom, hogy nem ez volt az igazi családnevünk, hanem magyarosították, és így lett ez), az is be van jegyezve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!