Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Mezei vezetéknévnek mi az...

A Mezei vezetéknévnek mi az eredete?

Figyelt kérdés
Nem találtam róla semmit, csak neveket.
2010. jún. 5. 20:28
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Akit én ismerek nem cigány. :)

Több olyan vezetéknevet tudok, amelyik cigánynak, és magyarnak is van. :D

Köszi.

2010. jún. 6. 08:28
 12/19 anonim ***** válasza:
Az én Mezei ismerősöm zsidó. Na, ezzel kezdjetek valamit...
2010. jún. 6. 11:06
 13/19 anonim ***** válasza:
Nem kell ezzel semmit kezdeni, hogy a Te ismerősöd Mezei névvel zsidó, ez csak egy név. Kovács, Tóth, Horváth, Nagy, Kis, Csonka névvel is vannak zsidók, és akkor mi van? Hitler névvel is vannak zsidók! Kb minden névnek utána lehet nézni, hogy mikor és hol magyarosították, vagy annak, hogy ez a név milyen eredetű. A név eredete nem feltétlenül függ össze az azt viselő egyén származásával. Természetesen összefügghet és annak is nyoma van.
2010. jún. 6. 13:54
 14/19 anonim ***** válasza:
Utolsó: csak arra reflektáltam, hogy valaki szerint a Mezei név egyértelműen cigány név. Hát, nem egyértelműen cigány.
2010. jún. 6. 14:07
 15/19 anonim válasza:

Szia ajánlom a Hajdú Mihály: Családnevek Enciklopédiáját, bemásolom ide amit találtam a Mezei családnévről: " Mezei Típusa Lakóhelyre utaló, magyar családnév. Változatai Mezei 9898, Mezey 393; Mezzei 38, Mezzey 23; Mézei, Mezeji. Más változatokkal együtt összesen: 10 385. Eredete Alapszava, ősi ugor eredetű mez- szavunk ’öltözik ~ öltözet’ jelentésű igenévszó lehetett (pl. meztelen). Mint ige megkaphatta a folyamatos melléknévi igenévi (az ősiségben -k) képzőt, majd mezeke > meze  e > meze  > mezeü > mező változással alakult a mai formára. Jelentése ’(zöldbe, virágba) öltöző’ volt. Sok olyan földterület nevévé vált, amely tavasszal kizöldül, kivirágzik, „fölöltözik”. Akik pedig mellette vagy a közelében éltek, laktak, rajta dolgoztak, fölvették az ’onnan/oda való’ jelentésű -i képzőt. Ez a képző azonban a meze  alakhoz kapcsolódott, eredetileg tehát meze  i, s a két magánhangzó közötti (intervokális)  - kiesése után maradt a ma is használatos mezei forma. Előbb ragadványnév lehetett a Mezei, majd abból, de akár közvetlenül is igen gyakori családnévvé vált. Elterjedtsége A Dunán túl főként Baranya megyében, de inkább a Duna vonalától keletre, különösen Erdélyben gyakori. Névváltoztatás Rengetegen magyarosítottak erre a XIX. században. Sok volt közöttük a Feldmann, Blumenfeld, Freudenfeld, Grünfeld, Groszfeld, Neufeld, Rosenfeld, Schönfeld, Sonnenfeld, Sténsfeld, de akadt Mandel, Maszárik, Mauthner, Mayer, Mehor, Micsjan, Mieselmach, Mittelmann, Mokán, Mokanu nevű is. "

Kösszöni ér :)

2015. szept. 10. 11:38
 16/19 anonim válasza:
A Mezei név (i) re végződő családnevek, magyarosított nevek. De felénk Erdélyben a fehér cigányok vannak jópáran ilyen névvel. Ha leállsz beszélgetni velük akkor rájössz, hogy a Gábor cigányok sokkal kulturáltabbak hozzájuk képest.
2024. jan. 26. 19:46
 17/19 anonim válasza:
A Mező név Magyar eredetű. A Mezei és ott az i. Magyarositott név. Tehát eleve aki Magyar az nem vesz fel i re végződő vezetéknevet. Romákat-cigányokat ismerek ilyen néven, hogy Mezei. Ők romániából erdélyből települtek át. De van olyan Magyar ismerősöm, hogy Mező vezetéknevű.
dec. 15. 12:46
 18/19 anonim válasza:
A szomszéd faluban tudok egy Mezei nevű srácot. Az román cigánynak vallotta magát. De le sem tagadhatja. Az arcvonásai a beszéde mintha az alföldi tirpák keveredik a jukóvölgyi cigókkal. Annyira hallani, hogy nem idevalósi. Sokszor nem értem mit akar a kocsmában, mert a román-roma szavakat használja a magyarral együtt.
dec. 15. 13:03
 19/19 anonim válasza:
Echte cigány név
jan. 19. 20:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!