Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Keresztelhetett-e családtag,...

Keresztelhetett-e családtag, rokon?

Figyelt kérdés
1850-96 között. Katolikusoknál.

2017. dec. 28. 22:25
 1/10 anonim ***** válasza:
13%
Nekem mindkét keresztanyám rokonom. 91- ben kereszteltek.
2017. dec. 28. 22:29
 2/10 anonim ***** válasza:
84%

#1 nem keresztszülőről van szó, hanem konkrétan arról, aki a keresztelést végzi.

Igen, simán keresztelhet, ha van pap a családban, szerintem illik is őt megkérni. Vészhelyzetben meg (pl,. haldoklik a gyerek) bárki keresztelhet, még csak nem is kell vallásosnak lennie az illetőnek, akkor is érvényes.

Régi anyakönyvet nézel?

2017. dec. 28. 22:35
 3/10 anonim ***** válasza:
81%
Persze, most is lehet, hogy egy pap pl. az unokaöccsét kereszteli. Vészhelyzetben pedig még pap sem kell, bárki keresztelhet.
2017. dec. 28. 22:39
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Igen, régi anyakönyvben vettem észre. Csak elég gyakori nevek, Németh, Horváth.

Arra gondoltam volna, hogy ha családtag, akkor a keresztelő családtag vagy rokon keresztnevét kapta volna. De nem.

Igazából egy házasságot keresek, hogy megtudjam, honnan valósi az anya. És ezért nézem a környékbeli falvakat. Eddig hiába.

2017. dec. 28. 22:50
 5/10 anonim ***** válasza:
84%

Így van, katolikus hittanár vagyok. Közvetlen halálveszélyben keresztelhet bárki, de az egyház előírása szerint ezek a szavak hangozzanak el, plusz legyen kis víz: X, én megkeresztellek téged az Atya, Fiú, Szentlélek nevében.

Régen, a csecsemőhalandóság miatt már másnap elvitték a templomba a gyereket és megkeresztelték.

2017. dec. 28. 22:55
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Pap vagyok és keresztelek, temetek a családban.
2017. dec. 29. 12:46
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Familysearch indexben nézd meg, hol született olyan nevű! Esetleg keress halálozási bejegyzést, ha 1895 után halt meg, akkor polgáriban akár a szülők neve is benne lehet.
2017. dec. 29. 18:47
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm, de reménytelen, Horváth Mári névvel.

A férj halottiját megtaláltam, nincs benne semmi, a bejelentő az egyik lány férje lehetett.

Molnár családról van szó, megnéztem a gyerekek 3 különböző születési helyén, egyiken se volt az esküvő.

A FS-ön nincs Szentgyörgyvölgy, ami még szóba jöhetne. De biztos előbb-utóbb fölteszik.

A rémem, hogy ha véletlenül még nem is a jelen Mo-on volt; hiszen ez pont a határ(ok) melletti környék. Szentgyörgyvölgy Trianon után még a levegőben is lógott egy ideig.

2017. dec. 29. 23:36
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
A feleség halottiját kellene keresni, mert szülők alapján már egy Horváth Mária is könnyebb. És általában a nő lakhelyén esküdtek.
2017. dec. 30. 11:00
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Keresem, de még nem találtam.
2017. dec. 30. 15:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!