Hol találhatnám meg a Martinovics család cimerét?
valamelyik könyvben láttam Martinovics Ignác-nál a család cimerét, de sehol sem találom.
Google-n próbálkoztam de csak egyetlen egy sirkőre vájt képet találtam ami nem biztos, hogy az.
Egy csomót add ki pedig.
Hogy képpel hol találod meg, azt nem tudom, mert nincs időm keresgélni, de leírásban így nézett ki:
Martinovics család.
Martinovics Vincze, Tamás, Ignácz, Márk, József és Mária 1791-ben nemesítettek meg II. Leopold király által.
Czímerük vízirányosan fekvő csíkolat által két részre osztott paizs, a vörös csíkolaton ezüst fél hol, és arany csillag ragyog; a felső osztály ezüst mezejében fehér mén nyargal, az alsó osztály arany mezejében hármas fehér halom közepsőjén kék mezű kar, kivont kardot tart, s annak hegyén levágott törökfej vérzik. A paizs fölötti sisak koronáján a leírt kar könyököl a kivont karddal, két sas-szárny között, melyek közűl a jobb oldali félig ezüst, félig kék, a másik félig kék, félig arany. Foszladék jobbról ezüst-kék, balról arany-kék.[990]*
347A nemesség szerzők közül Ignácz a sasvári apát szomorú történelmi nevezetességre tett szert, miután mint összeesküvéssel vádolt fölségsértő Budán 1796-ban hóhér pallós által végezte életét.
Köszönöm a gyors válaszokat :)
Kedves első válaszoló - Igen sokat ad ki, de viszont ha jobban megfigyeljük azok egyik sem a Martinovics család cimere.
Kedves második válaszoló - Nagyon szépen köszönöm ezt az információt, nagyon hasznosnak találom és ahogy olvastam be-be ugrott a cimer.
U.i. Megpróbálom még megtalálni én is, viszont nagyon szépen megköszönném aki megtalálná a képet is róla, bármilyen formában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!