Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Az "Evanics" milyen eredetű név?

Az "Evanics" milyen eredetű név?

Figyelt kérdés

2017. szept. 2. 23:26
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Az ics végű nevek általában szerb/horvát eredetűek. Esetleg Orosz vagy más szláv. De elárulom azt is, hogy szerbiában ć betűvel írták, írják ezeket a neveket (már ha latin betűsen írnak), ami pedig nem [cs], hanem [ty] kiejtésben (van olyan nyelvjárás, ahol a kettő közötti hang). Az, hogy a ć-t cs-nek ejtsék az valószínűleg onnan jött, hogy egyrészt a magyar ember egy c betűt lát, amivel valamit csinálnak, amitől megváltozik a hang, és adja magát, hogy akkor cs, illetve pl. a szlovákban van č, ami kicsit hasonló kinézetre és azt viszont valóban cs-nek ejtik. Az Evanics nevet viszont átírták már cs-re...

Rákerestem a nevedre Ivanić formában, és bingo. Van találat, méghozzá "horvát facebookot" dob ki emberkét.

2017. szept. 3. 00:30
 2/7 anonim ***** válasza:
40%

Ez hülyeség, a délszlávok sehol sem mondanak ty-t. A ć (cirill ћ) betű a magyar cs és ty között álló hangot jelöl hivatalosan. De még ezt sem tartják be mindig. Számos nyelvjárásban, így például Horvátországban szinte mindenhol egyáltalán nem tesznek különbséget, és a ć betűt ugyanúgy mondják, mint a č (cirill ч) betűt, azaz tisztán cs hangnak.

Hasonló a helyzet a đ (cirill ђ) betűvel, ami maximum gy és dzs közötti hang. De sok helyen a délszlávok maguk is simán dzs-nek mondják, mint a dž (cirill џ) betűt.

2017. szept. 3. 01:44
 3/7 anonim ***** válasza:

Előttem írónak teljesen igaza van.

Egy kis érdekesség még: A ћ a jele a redukált Planck-állandónak (más néven Dirac-állandó), ami 1,05489*10^(-)34 Js. Max Planck német volt, Paul Dirac pedig brit. A magyar fizikusok nem vacakoltak a ћ kiejtésével, egyszerűen "há-vonás"-nak ejtik a mai napig. (Viccesebben "há-tető.)

2017. szept. 3. 10:10
 4/7 anonim ***** válasza:

A kiejtést érdemes meghallgatni:

[link]

[link]

2017. szept. 3. 10:55
 5/7 anonim ***** válasza:

1-es vagyok: szlovákiai magyar vagyok sok délszláv országból való ismerőssel, de nem nyelvész így nem tudok autentikus választ adni a kiejtésre. A legtöbb Szerbiából vagy Horvátországból való ismerősöm eléggé tiszta ty-nek ejti, igaz, ők magyarok és csak úgy ejtik ahogy tanulták, vagy a környezetükben hallották. Épp a napokban volt egy beszélgetésünk erről egy szlavisztika szakos hallgató ismerősömmel meg a szerbiai párjával és "megállapítottuk", hogy az egyik országrészben ty és cs közötti hangot ejtenek, de "hivatalosan" ty, legalábbis ezt tanítják Szerbiában is. Hogy mi a valóság meg a ténylegesen "hivatalos" nem tudom, el tudom képzelni, hogy azért az nem magyar ty... De szerintem ez kicsit olyan, mint a magyarban az ly. Dédanyáink még lágy l-nek ejtették (egyébként pont a szlovákban van ilyen betű, jelölése: ľ ill. Ľ ) Manapság meg az emberek többsége azonosan ejti a j-vel és írásban is a j-vel keverik, nem az l-lel.

Egyébként bocs az offért. Az tényleg elég biztosnak tűnik, hogy az Evanics név délszláv eredetű.

2017. szept. 3. 12:45
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek!! :-)
2017. szept. 6. 05:45
 7/7 anonim válasza:
Szerintem is az elsőnek van igaza. Szerbiában élek 35 éve, felső Bácskában (Szabadka és attól kicsit délre) és a nevek TY hangra végződnek, csak a magyarok (magyarországiak) mondanak mindent Cs-nek, még a hírekben is. A [ć]=[ty] a [č]=[cs] és ennyi, így tanultuk az iskolában is.Persze vannak tájszólások meg a horvátoknál lehet máshogy ejtik, de ott van például Milosević vagy Vučić akiket elég gyakran emlegettek a magyar hírekben, èletemben nem hallottam hogy itt valaki [cs]-nek mondta volna.. Persze a szerbek még rosszabbak ők pl a nevekben az ö betűt e-nem mondják, a Török vezetéknév náluk Terek..
2017. szept. 10. 08:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!