Kije lesz a gyerekünknek a párom nagynénje?
A második válaszolónak van igaza, öregnénje lesz. Nekem is van. Meg öregbátyám is, aki a nagymamám bátyja (azaz édesanyám nagybátyja, nekem meg öregbátyám).
Azt viszont nem tudom, hogy az öregángyom kicsoda :)
Mártmint hogy az a valakim ángyának a valakije? Vagy a valakim ángya az én öregángyom? :D
Én is úgy tudom, hogy öregbátyám ill. öregnéném a nagyapám vagy nagyanyám testvére, de a nagymamám öcssét a valóságban egyszerűen "nagybácsi"-nak vagy "bácsikám"-nak szólítottuk.
Engem a szülő unokatestvérének elnevezése érdekelt, aztán kiderítettem, hogy az unokanagybátyám ill. -nagynéném.
Most még csak azt nem tudom pontosan, hogy a másodunokatestvérem gyereke nekem kicsodám. Esetleg másodunokaöcs ill. -unokahúg?
Az ángyról és ezen belül az öregángyról a következőt találtam( [link]
"Ángy: a családba vagy a közeli rokonságba tartozó vér szerinti férfirokon felesége. Pl. ángy az apai nagybácsi felesége, a férfitestvér felesége. Ha a rokonsági kapcsolatok kiterjedtek, és azt erősen tartják, akkor a vér szerinti, apaági fel- és lemenő összes férfirokonok feleségeit általában ángynak szólítják. Az ángy kifejezést az ego a nőrokon korának, rokoni fokozatának megfelelően jelzővel vagy kicsinyítő képzővel kibővítheti. Pl. apai férfitestvérének felesége lehet öregángy, ángyinéni, nagyángy, vagy a fiatalabb férfitestvér felesége lehet: kisángyi, ángyika stb. Az ángy szónak népnyelvi változatai: ángyó, ángyós, ángyóka, ángya, gyángyi, gyángyika. – Irod. Bodrogi Tibor: A magyar rokonsági terminológia vizsgálatának néhány kérdése (Műveltség és Hagyomány, 1961"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!