Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Kije lesz a gyerekünknek a...

Kije lesz a gyerekünknek a párom nagynénje?

Figyelt kérdés
Szerintem csak egyszerűen rokon, de a nagynénje és a párom azt mondja, hogy dédnagynénije lesz. Én még ilyenről nem hallottam. Pontosabban a nagynéni csak annyit mond, hogy nagynénije lesz. Ami aztán végképp kizárt.
2010. máj. 8. 07:59
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Köszi az utolsónak, és az előtte szólóknak is a válaszokat. Én azt hiszem, inkább "senkije" nem lesz. Az az igazság, hogy a párom nagynénjének nincs gyereke, ennél fogva unokája se lehet, és most azt hiszem rossz érzés neki, hogy a testvérének lesz unokája. Ezért én már arra gondoltam, hogy tiszteletbeli mama címet, vagy ha már ő azt mondja, hogy nagynéni, akkor meghagyom neki ezt az örömöt, lehet a nagynénije. Talán majd tényleg mi is kitalálunk valami megszólítást, ahogy az utolsó írta, az nagyon aranyos:D
2010. máj. 8. 09:03
 12/17 A kérdező kommentje:
8:59-es, szerintem csak belegabajodott szegény, azért is írtam én is:D
2010. máj. 8. 09:06
 13/17 anonim ***** válasza:
Hát ha a férjednek nagynéni, akkor a férjed gyerekének-nagy-nagynéni, ami a szóhalmozás kerülése miatt válozik örgnénjére, vagy sima "Nénnye"-re. Ha ő örül, ne feszegesd ezt hívd Nénnyé-nek, és kezeld rokonként!
2010. máj. 8. 09:37
 14/17 anonim ***** válasza:

A második válaszolónak van igaza, öregnénje lesz. Nekem is van. Meg öregbátyám is, aki a nagymamám bátyja (azaz édesanyám nagybátyja, nekem meg öregbátyám).

Azt viszont nem tudom, hogy az öregángyom kicsoda :)

Mártmint hogy az a valakim ángyának a valakije? Vagy a valakim ángya az én öregángyom? :D

2010. máj. 8. 10:00
 15/17 anonim ***** válasza:
Az én másod-unokatestvérem a nagymamája testvérét (tehát az én nagymamámat) csak nénjének szólította.
2010. máj. 8. 10:01
 16/17 anonim ***** válasza:
oh, tényleg, belegabajodtam. (66%-os vagyok)
2010. máj. 8. 19:52
 17/17 anonim válasza:

Én is úgy tudom, hogy öregbátyám ill. öregnéném a nagyapám vagy nagyanyám testvére, de a nagymamám öcssét a valóságban egyszerűen "nagybácsi"-nak vagy "bácsikám"-nak szólítottuk.

Engem a szülő unokatestvérének elnevezése érdekelt, aztán kiderítettem, hogy az unokanagybátyám ill. -nagynéném.

Most még csak azt nem tudom pontosan, hogy a másodunokatestvérem gyereke nekem kicsodám. Esetleg másodunokaöcs ill. -unokahúg?

Az ángyról és ezen belül az öregángyról a következőt találtam( [link]

"Ángy: a családba vagy a közeli rokonságba tartozó vér szerinti férfirokon felesége. Pl. ángy az apai nagybácsi felesége, a férfitestvér felesége. Ha a rokonsági kapcsolatok kiterjedtek, és azt erősen tartják, akkor a vér szerinti, apaági fel- és lemenő összes férfirokonok feleségeit általában ángynak szólítják. Az ángy kifejezést az ego a nőrokon korának, rokoni fokozatának megfelelően jelzővel vagy kicsinyítő képzővel kibővítheti. Pl. apai férfitestvérének felesége lehet öregángy, ángyinéni, nagyángy, vagy a fiatalabb férfitestvér felesége lehet: kisángyi, ángyika stb. Az ángy szónak népnyelvi változatai: ángyó, ángyós, ángyóka, ángya, gyángyi, gyángyika. – Irod. Bodrogi Tibor: A magyar rokonsági terminológia vizsgálatának néhány kérdése (Műveltség és Hagyomány, 1961"

2010. júl. 16. 12:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!