Mikre lehet bukkani családfakutatás során?
Én főleg azért kezdtem bele mert van egy olyan "legenda" a családban hogy a családunk lengyel nemesi család volt anno és az 1848-49-es szabadságharc idején mint katonák jöttek át a magyar oldalon harcolni, mint pl Jozef Bem tábornok(Bem apó).
A nevünk egyedülálló az országban, tehát elég jól kutatható, szki végződéssel.
És találtam is a családnévre vonatkozó adatokat az 1840-50-es évekről egy bizonyos lengyel városról, ami akkoriban nem volt messze a magyar határtól. De innentől nem volt további lengyel nyom.
Megbíztam tehát egy profit itthon hogy menjen vissza amíg tud az én apai ágamon, a név után. Egész 1826-os születésig tudott visszamenni, de ott nincs születési helyre adat, csak név. Szóval van egy nem látható rész a valószínű lengyel ősök és a magyarok között 1850 körül.
Amit találtam, az viszont különböző levelek és hagyatéki írások az 1930-as évekből, valamint dédapámat fotóját aki lovas huszár volt. A fotót megmutattam katonai szakértőknek, a Horthy-féle bevonulás idejében készült valahol. A huszár dédapámnak 2 fia volt, az egyik a nagyapám, a másik elesett a keleti fronton a 2.VH-ban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!