Valóban, valami értelmes és könnyen leírható magyar szónak kellene lennie. A három szótagúaknak lehet szebb dallama is, és nem is túl bonyolultak, de példa nem jut eszembe.
Nekem különösen tetszenek a "Sólyom" és "Arany" vezetéknevek, de szerintem semmi kivetnivaló a színek, foglalkozások, helységnevek, állatok névként való használatában. Ha praktikum, akkor viszonylag ritka, dupla hangzóktól és ékezetektől, kötőjelektől mentes vezetéknév dukálna az országok többségében mindenféle adminisztrációs problémát megspórolandó.
pl a "Templom", "Lovas", "Pataki" stb.
"hanem mondjuk kiss virag"
Hát én Kiss vagyok, és utálom nagyon! Az nem zavar, hogy gyakori. Az viszont igen, hogy mindenki megkérdezi, hogy "kettő S-sel, ugye?". Aki viszont nem kérdezi meg, az tuti, hogy egy S-sel írja le.
Aztán kimész külföldre, és ott meg mindenki vigyorog rajta. 800-szor el kell magyarázni, hogy nem kissz-nek ejtik. Volt olyan, aki meg akart győzni, hogy rosszul ejtem ki a saját nevemet! Sőt, volt aki azt hitte, ez a keresztnevem :(.
Nekem nagyon tetszenek a Jókai regényekbeli magyarosított zsidó nevek. Fantáziadúsak, mind jelentenek valamit.
Persze magamnak nem kéne, elég érdekesek a mieink is.
Volt, amikor olyan helyen dolgoztam, hogy neveket kellett egész nap írni, meg anyja nevéket; szerintem minden név jó.
Az is jó, amikor valaki rendesen megmondja, hogy hogyan kell írni a nevét, kérés nélkül. Mondjuk "Kisch, sch-val a végén, vagy "Dezsőfi, Dé-esse-duplavé-f-ipszilon".
A legérdekesebb, hogy milyen neveket változtatnak meg emberek. Hogy valakinek miért jobb a Médai a Medve-nél?
Nekem a Medve sokkal jobban tetszene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!