Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Dósa családnév magyar eredetű?

A Dósa családnév magyar eredetű?

Figyelt kérdés

[link]

Azért kérdezem mert ezen a weboldalon a jelentéshez az van írva hogy "megegyezik a bolgár a Dósa névvel". Egyébként úgy tudom ez a családnév ős régi magyar eredetű, de ez oldal most egy kicsit összezavart...

2015. febr. 20. 20:01
 1/8 anonim ***** válasza:
0%

Semmi köze az ősmagyar nevekhez.

Bolgár.

2015. febr. 20. 20:10
 2/8 A kérdező kommentje:
Valami megerősítő információ hozzá vagy indok?
2015. febr. 20. 20:10
 3/8 anonim ***** válasza:
31%
Neked kellene valami bizonyítékot felmutatni az "ösrégi magyar erestü"-re vonatkozólag, mert attól, hoyg te így godnolod, még nem igaz
2015. febr. 20. 20:33
 4/8 anonim ***** válasza:
érdeklődj a rokonoktól, apukád, nagypapád, biztos tudják , hogy honnan származnak a család ősei.
2015. febr. 23. 09:11
 5/8 anonim ***** válasza:
van 1 régi magyar nevek listája a netten, ott nézd meg. van 1 könyv is a régi magyar családnevekről, akönyvtárban megnézheted, hogy szerepel-e a te neved.
2015. febr. 23. 09:13
 6/8 anonim ***** válasza:
53%
Természetesen magyar. Dózsa György nevét is Dosának írták anno. Róla pedig köztudott, hogy magyar nemes volt.
2015. aug. 26. 22:28
 7/8 anonim ***** válasza:
A nyelvészek szerint is Dózsának kéne ejteni, hasonlóan a Szíjjártóhoz, amit meg Szíjgyártónak, vagy pl. a Szakált helyesen Zakálnak, mert ez volt az eredeti hangzásuk. Ezen nem kéne megütközni, hisz´ nyilvánvaló, hogy a Dessewfy sem "deseffi".
2017. szept. 4. 10:31
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! :)

Azóta utána olvastam többször is, és most már tudom hogy a Dávid név régi becezése volt ez a név, és főleg Erdélyben gyakori ez az alak, míg Magyarországon a Dózsa.

A székelyeknél egész gyakori családnév, ahogy a térképen is látszódik amit a kérdésben felraktam

2017. szept. 4. 16:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!