Karácsony és Halottak napja? Szerintetek van bennük valami közös?
Hogyan jellemeznétek a két ünnepet?..A Halottak napja lehet olyan meghitt ünnepünk mint a karácsony?
=/
Igen.. mind a kettőt utálom.
Amúgy szerintem pont hogy ez a két ünnep ellentétes.
Az egyiken örülünk, hogy azokkal lehetünk, akiket szeretünk. A másikon pedig sajnáljuk, hogy már nem lehetünk azokkal, akiket szerettünk.
Nos, nekem az anyai nagymamám -- akit nem is ismer7tem, mert elvitte a szívroham -- aludt el örökre halottak napján.
Kétségtelen, hogy ez a két ünnep a karácsonnyal előhozza bennünk a hiányérzetet, ilyenkor mindig megemlékezünk róluk. (Már amikor tartunk karácsonyt, ugyanis a hangulatot sajnos bizonyos családtagjaink képesek érzéketlenségükkel elrontani.) Mindkét alkalommal van gyertyagyújtás, néhány közös ima. Személy szerint mindkét ünnepnek megvan a maga szépsége, meghittsége.
Halottak napján én személy szerint örülök, hogy a zord novemberben kimehetek a temetőbe, és gyertyát gyújthatok érettük, akiket szerettem, ill. őseimért akiket ugyan nem is ismerhettem, mégis, tudom, hogy kiktől vagyok, kiknek a leszármazottja.
Egyvalakiért azonban mindig sírok, és ő az anyai nagypapám, aki erdőszélen lakott idilli környezetben a Bakony szívében. Igen vallásos, jó ember volt. Imádtam nála tölteni a szüneteket, nyarat, hideg téli estéket a jól befűtött szobában. Nélküle vhogy nem az igazi számomra már a Karácsony. Ha őrá gondolok, mindig kisfiúnak érzem magam, elszorul a szívem, és patakokba folynak a könnyeim, aközben beszélgetek vele a sírjánál, vagy bárhol.
28/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!