Ki a legidősebb felmenőtök, akivel találkoztatok még? nagyszülő, dédi.
Apai ágon csak a nagyszüleimet ismerem, igaz mindketten korai gyerekek voltak tehát testvéreik közül a legidősebbek. Nagymamám 23 évesen szülte meg nagynénémet és 30 évesen apámat. Apám 40 éves volt amikor én megszülettem mert én második házasságból vagyok. Anyukám meg 28 éves volt akkor. Anyai ágon ismertem az üknagymamámat. Anyai nagyszüleim korán meghaltak, anyai nagyapám akkor halt meg amikor anyám még csak 8 éves volt, őt baleset érte. Anyai nagymamám 2 éves koromig élt csak, ő idősebb is volt 3 évvel nagyapámnál ez akkoriban igen ritka volt, de ő is elég beteges volt, pontosabban rákban halt meg ami akkoriban még nagyon új betegség volt akkor még nagyon kezelni sem tudták, oka sajnos onnan adódott hogy ő a gyógyszergyárban dolgozott és majdnem a legveszélyesebb helyen ahol nők ma már egyáltalán nem dolgozhatnak abba a munkakörbe.
A dédnagymamám és dédnagyapám ők egy idősek voltak A déd nagyim 86 éves korában halt meg őt már nagyon sokszor műtötték a szíve miatt kész csoda volt hogy a második nagyon komoly műtéte után amikor újra kellett éleszteni még élt 10 évet, akkor adtak neki az orvosok fél évet hogy élni fog, maximum 1 évet, és vígan el élt még 10 évig, amit az orvosok szinte már nem is értettek hogyan tudott ennyi ideig élni a nagyon beteg szívével, mert utána volt még egy műtéte, ami után 3 hétig élt sajnos :( Ha akkor nem műtötték volna meg lehet 3 napnál tovább nem élt volna, így mindig adtak neki 3 hetet az életéből.
A dédnagyapám hihetetlen egészséges ember volt, ő volt a legegészségesebb a családban, sportos, még 80 évesen is olyan aktív volt mint egy 55-60 éves, ő rengeteget járt úszni hobbi szinten, egyetlen szórakozása volt, de mellesleg mellette még dohányzott is elég erősen, de ahhoz képest nagyon egészséges volt mert alig szedett gyógyszert és orvoshoz is csak fél évente kellett mennie. Rengeteg súlyos betegségből képes volt teljesen felépülni csak mert ő akarta, ő neki nagy álma lett volna az hogy megérje hogy ük nagypapa lehessen amikor a féltestvérem anyukám lánya várandós volt, de mielőtt megszült volna előtte 3 hónappal halt meg :( halál oka egy nagyon rossz esés volt a jeges úton, olyan szinten el esett hogy az ijedtségtől leállt a szíve. Újraélesztették, sikeresen bár benne volt a kalapban hogy maradandó mert az agya nem kapott elég oxigént időbe és több szerve leállt, tüdejébe is víz került az esés végett lélegeztető gépen még élt, és tudott is beszélni, de a szíve nem bírta a terhelést.
Az ő anyukája aki igaz nagyon korán 15 évesen szülte dédnagyapám, és az ük nagymamám már közel volt a 100 éves korhoz, ő is elég jól élt, olyan volt mint dédnagyapám egyébként dédnagyapám az anyjától örökölte a hosszú életre való képességét mert az üknagymamám 92 évesen amikor gyerek voltam még tudott járni, főzött, mosott, takarított miközben a gyerekei akik már 60-70 év körül voltak már alig bírtak mozogni is, leszámítva dédnagyapámat. Üknagymamám is betegeskedett már, 94 évesen már tolószékbe kényszerült bár tudott járni, de 3 lépésnél többet már nem bírt, ő már egy olyan otthonban volt ahol szakemberek figyelték őt minden percben erősen javasolták neki hogy feküdjön be ha meg akarja élni a 100 évet. Gyakran járt el hozzánk mert volt direkt külön melléképületben kialakítva számára egy olyan szoba amit még egy elég modern kórház is megirigyelhetne. Neki az egyik unokája aki nem tudom milyen rokonom pontosan, ő elég gazdag egy ember, nagy cége van, nagyon sokat fizetett azért hogy mindenben a legjobbat kapja, ápolót is intézett ide, az üknagymamám mellé mindenből a legjobbat kapta, nagyon jó élete volt. 95 éves létére képes volt kezelni a mobiltelefont igaz nem volt nagy telefon mert akkoriban kezdtek leginkább elterjedni a színes kijelzős, kamerás telefonok. Akkor ugye még a számítógépet is tudta kezelni mert külön laptopot is vett neki, sőt tudott internetezni, meg a skypeot is jól tudta kezelni webkamerázás céljából, persze az otthonba segítettek neki de nem nagyon kellett, szinte ezt senki nem nézte volna ki belőle, az otthonba nála jóval fiatalabbak is voltak 60-65 éves volt a legfiatalabb lakó ő nem tudta kezelni a laptopját amit akkor kapott az unokájától aki külföldön élt hogy tudják tartani a kapcsolatot. De az üknagyim aki a világháborúk közti időben már jóval a 20 as éveit taposta, akkor nem is gondolta volna hogy ő akkor egyáltalán fog-e tudni telefonálni, nem hogy internetezni számítógépen, ami akkora mint egy füzet és elfér az ölében.
Dédi mamámat, de őt egyetemista koromig. Sajnos az ő szülei korán meghaltak, még gyerekkorában az anyukaja, majd az apukája újra megnősült, a mostohaanyja megszűntette a kapcsolatot köztük, de már az apukám sem ismerte, mert meg is halt hamar az ükapám.
Másik ágról a nagymamám idősebb volt mint a dédimamám, akit emlegettem, hamar el is ment közülünk.
Nagyszülő! :(
Viszont így a gyerkőceimnek vannak még dédijeik! :)
Én a dédimet, 12 éves voltam mikor meghalt, 82 évesen. Engem teljesen lenyűgözött, hogy 1920-ban született :) Nagyon szerettem őt.
Szerintem nem túl gyakori, hogy valaki az ükszülőjét is ismerte. Szerencsés vagy!
A nagymamám. Most 91 éves.
Én 26 vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!