Házassági, halotti, születési anyakönyvek hány évre vannak titkosítva?
Ha a kérdés apropója családfakutatás(én valószínűsítem hogy így van és nem a szomszéd néni születési anyakönyvét akarod kikérni), akkor nem árt tudnod, hogy 2014. július 1-től az állami anyakönyvek kutatási rendje, az állami anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény hatályba lépésével megváltozott.
A halotti anyakönyvek esetében nem változott semmi, tehát ha az érintettek halálozása óta harminc év eltelt, akkor azok bárki számára kutathatók. A születési anyakönyvek a keletkezésüktől számított százharminc év elteltével válnak bárki számára kutathatóvá. A házassági anyakönyvek pedig a keletkezésüktől számított nyolcvanhat év eltelte után.
A védelmi idő lejárta előtt is kutatható az anyakönyv, de csak az érintettre vonatkozó bejegyzés tekintetében, ha az érintett, halálát követően leszármazottja, Ptk. szerinti hozzátartozója a kutató kérésére hozzájárult, vagy ha a kutató a hozzájárulás megadására jogosult személy. Vagy esetleg ha a kutatás – a kérelmező költségére – anonimizált másolattal is megvalósítható.
Az internetre fel vannak téve az anyakönyvi kivonatok. Nem teljes a feldolgozásuk, dolgozik rajta a mormonn egyház.
Nekem sikerült pár családi titkot fellelnem! :D
Nem értem egyáltalán ezt a titkosítást!
A mormonok teljes mértékben az adott ország jogszabályai szerint járnak el. Magyar vonatkozásban még a régi 30-60-90-es korlátokat alkalmazzák, majd ha értesülnek a változásról, akkor ahhoz fognak igazodni...
Reméljük ez minél később történik meg. :)
Épp most kértem meg a parlament valamelyik osztályától az erre vonatkozó jogszabályt,mert mindenki mást mondott.
Ma,2015 januárjában bárkire vonatkozik a 30-90 év a halálozásra-születésre.MInden másra a 60.Gondolom innen jött a házassági 60 éve.
DE,azt írja,hogy örökösre az nem vonatkozik.Érdekes,hogy örököst ír,nem leszármazottat.Vajon számíthat?Örökös-e az is,aki nem örököl(t);esetleg nem is volt mit a genetikumon kívül?
Vagy az is örökös,aki csak genetikumot örököl.?.
Ez a titkosítás függ a levéltárostól is.
Nekem az egyik levéltáros megengedte hogy gyorsan megnézzem a még titkosított adatokat,mert csak így tudtam előrehaladni a családfakutatással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!