Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Csak a kíváncsiság kedvéért....

Csak a kíváncsiság kedvéért. Mi számít vérfertőzésnek?

Figyelt kérdés

láttam cikkeket .... olvasgattam és nem értem,

ha valaki a nagybátyjával, nagynénjével, első unoka testvérrel, stb... van "szerelmi" kapcsolatban... akkor mi van? törvényileg??

Az még vérfertőzésnek számít vagy nem??

A nagybácsi (édesapa vagy édesanya testvére) az most hányad ági rokon???

2014. szept. 15. 10:57
 1/3 anonim ***** válasza:
85%

Btk. 203. § (1) Aki egyenes ági rokonával közösül vagy fajtalankodik, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Nem büntethető a leszármazó, ha a cselekmény elkövetésekor tizennyolcadik életévét nem töltötte be.

(3) Aki testvérével közösül, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az (1) szerint a bűncselekmény alanya az egyenes ági rokon. A rokonsági kapcsolatot nem érinti, hogy házasságon kívüli vagy belüli származáson alapul. Az egyenes ági rokonság fogalmát a Csjt. 34. § határozza meg: egyenes ági rokoni kapcsolat leszármazással jön létre, egyenes ági rokonság azok között áll fenn, akik közül az egyik a másiktól származik.

A (3) bekezdés szerint a bűncselekmény alanya a testvér lehet. Testvérek azok, akik ugyanazon szülőktől származnak, legalább egy szülőjük azonos (féltestvérek).

A bűncselekmény-alanyiság alapja a vérségi kötelék nem pedig a jogi kapcsolat. Az örökbefogadás nem alapozza meg a bűncselekmény létrejöttét.

wikipedia a barátod.

2014. szept. 15. 10:59
 2/3 anonim ***** válasza:
79%
A vérfertőzés maradjon a családban! :-D
2014. szept. 15. 12:21
 3/3 anonim ***** válasza:
78%
Ki pontozta le az elsőt? Korrekten bemásolta a jelenlegi törvényeket.
2014. szept. 15. 12:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!