A szélsőjobbos egyedek miért gondolják, hogy a Dávid keresztnév zsidó származásra vall?
Hülyéket találsz Timbuktuban is.
Én is a jobboldal felé húzom, de mégsem kantalok rasszista baromságokat.
Amúgy valószínűleg a héber eredet miatt.
Nekem német csengesű vezetéknevem van, és egy nagymagyar szépen levezette nekem, hogyha nem vagyok német, akkor biztosan zsidó.
És még az sem tudta megingatni ezen hitében, hogy II. Ferdinánd király adott nemesi címet a családomnak, és le is vezethető egészen a jelen korig a családfám.
A Dávid keresztnév zsidó származású. Lásd: Dávid király, dávid-csillag stb.)
Ettől még Dávid nevű éppúgy lehet hottentotta, német, zsidó, angol, magyar vagy akárki, akit így hívnak a szülei.
A vezetéknév sem utal egyébként ma már semmire szinte, lévén, hogy a zsidó vallásban az anya után válnak "zsidóvá" a gyermekek, míg vezetéknevüket az apától kapják.
Mindemellett a mai "ősmagyar" nevek jelentős részét a reformkorban illetve a nyelvújításkor találták ki, esetleg irodalmiművekben keletkeztek. Ettől még szépek, a mieink, de túlmisztifikálni azért nem kell azt sem.
Ha valóban érdekel egy "szélsõjobbos véleménye", tessék:
A Dávid héber eredetü név, de nem feltétlenül vall zsidó származásra (mint ahogy a német eredetü vezetéknevek sem). Hagyományosan a református családokban volt divatos bibliai eredetü neveket adni, mint pl. Sára, Áron, Dániel, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!