Ha én a családfámat szeretném felkutatni, akkor hova kell mennem, mit kell tennem?
És légyszíves konkrét dolgokat írjatok le, és ne a Google-t, mert azt már végignéztem & nem találtam semmi épkézláb támpontot, ahonnan elindulhatnék..
Arra lennék kíváncsi, hogy én egyedül (nem cég segítségével) fel tudnám kutatni? Nekem azt mondták,hogy Levéltárba kell elmennem.
Egyébként a dédszüleimig nagyjából tudom az ősöket..
nem kell a gugli, elég lett volna, ha itt elolvasod a Családfát...
Na, ha megvagy 1895-ig, tudod, hogy milyen településen éltek, milyen vallásúak voltak, akkor irány 1. a megyei levéltár, vagy 2. a Magyar Országos Levéltár vagy a helyi lelkészség/plébánia
itt megvannak az anyakönyvek kb. 1700-as évek közepéig eredetiben, másolatban vagy mikrofilmen, és szabadon kutathatóak
ha határon túlra vezetnke a szálak, az macerásabb, a MOL-ban van néhányról film, de vagy ki kell menni helybe a levéltárba, vagy itthon felvenni a kapcsolatot a mormon egyház legközelebbi központjával, ők vallási okokból igyekeznek az összes anyakönyvről filmmásolatot készíteni, és kutatóknak is rendelkezésre bocsájtják
röviden ennyi
Szia!
Igen levéltárakban is találhatsz infókat és persze melyik rokonod hol született,hol dolgozott,hol élt ahol be volt jelentve lakcímre stb...hosszadalmas.Tehát levéltárak és anyakönyvezetők,ahol az illető rokonaidat anyakönyvezték,stb.Remélem segítettem.
sajnos a legtöbb anyakönyv csak az 1730-50-es évektől maradt fent, az írása némelyiknek tényleg borzalmas, de mivel leginkább neveket tartalmaz, ki lehet bogozni általában
az országos levéltár őriz egy nagyon fontos forrást, aminek a segítségével sokszor a kis, birtok nélküli nemeseknél is jobban fel lehet kutatni a jobbágyok családját: a tizedösszeírásokat! ezek a 16. sz. közepéig név szerint felsorolják a településen élő adózókat
igaz, rokonsági fokot nem írnak- de sokszor lehet következtetni
Szia!
Ajánlom, vedd fel a kapcsolatot a Mormon egyházzal.
A világon csak ők kaptak engedélyt minden országtól, hogy mikrofilmen rögzítsék az adatokat (még az átkosban is engedték).
Nagyon macerás, nehézkes lesz, egyszerre 4 filmet adnak ki, amit csak ott helyben "vizsgálhatsz".
Nagyon sok türelem, idő kell majd hozzá, de ha kitartó vagy, az utolsó írásos dokumentumig minden felmenődet megtalálhatod.
(Itt megvannak az egyházi és polgári papírok másolatai is, tehát ha nem volt egyházi esküvő, akkor sem akadsz el.)
Sajnos nem ingyenes, de hasonlóan a levéltárhoz, itt is egy évre szóló belépőt kapsz (tehát nem érdemes év végén, pl. novemberben nekilátni):
Nagyon szép dolog, hogy érdekel egyébként, és nekem egy picit a gugli is tudott segíteni... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!