Ha elmennék egy családfa-kutatóhoz, szerintetek hány évre tudná visszavezetni a családfámat?
Amennyiben nem talal arra utalo nyomot, hogy kutyaboros a csalad, akkor kb 1700-as evek kozepeig lehet visszavezetni. Ha nemesi csalad sarja vagy, akkor korabbra is lehetseges.
A Barabas vezeteknevhez a bibliai Barabasnak semmi koze nincs egyebkent.
Az altalad felvazolt nemesi csaladnak sem valoszinu, hogy leszarmazottja vagy, sok ilyen nevu ember van.
Szia! Én is Barabás vagyok.
A Barabás név arámi eredetű (jelentése: atya fia (bar-abas), ellentétben a vele sokszor kever Barnabás névvel, amely bár ugyancsak arámi nyelvi eredetű, de annak a jelentése: Vigasz fia/ barn-abas). Magyarországon a Barabás nevet többnyire székelyhonból származó ősökkel rendelkezők viselik. Lisznyó község mellett az erdőben van egy honfoglalás kori vármaradvány (mára csak egy dombocska), amelyet még mindig úgy hívnak: Barabások-vára). Annak idején volt egy része a székelyföldnek, amit úgy hívtak "szentföld", ott nagyon sok családnak volt bibliai neve. Pl. Illés, Gáspár, Barabás... Ennek oka ismeretlen előttem, nem valószínű, hogy a spanyol 1492-es kiüzetés miatt, Magyarországra is kerülő széfárd zsidók miatt van, ők jobban a Duna mellett, főbb kereskedelmi úton maradtak, plusz a Barabások-vára már 200 évvel azelőtt is ismert volt, amikor a nép a tatárok elől abba menekült...
A Barabás név (írásbeli kisebb változásokkal) nagyon sok nyelvben megtalálható, mondhatni nemzetközi név. A görögöknél szakállt, a spanyoloknál gazfickót jelent például e szó.
A legtöbb Barabás székelyföldön is a bukovinai székelyek közül került át Magyarországra a XIX század közepén... A családfakutatás vonatkozásukban egyszerű (és olcsó!!) elég ha a facebookon rákeresel Rudolf Lászlóra, aki egy óriási adatbázis kezel, az öt bukovinai falu valamennyi anyakönyvével és azóta gyűjtött adatokkal. Nem csak az őseidet tudja majd 1700-ig visszakeresni, hanem a mostani összes rokonodat, a leszármazási ágat is. Nekem és a feleségemnek is megvan az ottani családfája (több mint 300 oldalas!) ezért tudjuk, hogy nem vagyunk rokonok.. :)
Mi viszont lehet, hogy rokonok vagyunk..
Remélem tudtam segíteni, sok sikert!
Z.
A Barnabásnál rossz helyre tettem a kötőjelet..
Helyesen (Vígasz fia/bar-nabas)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!