Az újszülött baba melyik szülőtől mit örököl konkrétan? Ha jól tudom, az apától a fogazatát.
Csak érdekességként. Én a hajam és szemem színét apukámtól örököltem (vörös és zöld), a bátyám anyutól (szőke és kék). Viszont a bátyám egyik fia tőle tőle örökölte (szőke és kék), a másik fia a feleségétől (barna és barna).
Konkrétan a szem színre nagyon jó táblázatokat találni a neten, hogy hogyan öröklődik, milyen eséllyel.
genetikus nyilván sokkal többet tud mondani, de ilyen házi szabályok nincsenek, hogy a fogazat a papáé.
Elnézést, hogy ilyen szószátyár vagyok, de a vérzékenység pl. fiú ágon öröklődik, és az anyától. Lásd az angol királyi családokat.
Hát ha én apám fogazatát örököltem volna, nagy bajban lennék. Neki konkrétan nincs saját foga már :D
Amúgy baromság az egész. Ismerőst tudom példának felhozni, ha az észérvekre nem hallgatsz. Ismerős a szemét, az orrát örökölte az apjától, és a száját meg a fejformáját az anyjától. A tesója az apukája száját és fejformáját, viszont anyukája szemét ér orrát örökölte. Kiegészítik egymást.
a szemszín-öröklődésnél sincs 100%-ban a táblázat szerint (bármikor előfordulhat véletlenszerű mutálódás - mondjuk heterokrómia amikor a két szín egy emberben más színű stb)
anyám szeme barna, apámé zöld, az enyém meg valami furcsa füstszürke.
aztán pl. a barátom külsőre szakasztott apja (láttam a fiatalkori képét) csak az orra az anyjáé. A testvére pedig teljesen más, az az öregapjukra fajtázott.
" vagyis ha az egyik szülőnek (vagy mind2) a szeme barna2
Ha az EGYIK szülőnek barna, az egészen nem biztos, hogy a gyereknek is barna lesz. Konkrét példákat tudok.
Ha ez így menne, nem lenne a genetika egy komoly tudomány. Az is lehet, hogy a gyerek semmiben nem fog felismerhetően hasonlítani egyik felmenőre sem.
A szemszínről pedig csak annyit, hogy két barna szemű szülőnek is elég sokszor születik kék szemű utódja. Ha a nagyszülői ágon pl van egy kék szemű, akkor előjöhet, de akár régebbről is.
Genetikában semmi nem 100%.
Háát, remélem, hogy egyik gyerekem sem örökölte az apja fogazatát!
Szüleimnek egyiküknek kék, másiknak barna szeme van, mindkét gyerekük szeme kék. Nálunk a férjemmel mindkettőnknek világos szeme van, a gyerekeké is az, de teljesen más szemformával, árnyalattal. Egyik gyerek rá hasonlít jobban (lány), a másik rám (fiú). Ez az egész öröklés olyan mint a sorsjáték.
Fogazattól eltérve,ha már öröklödésnél tartunk...
Apukámék 4en vannak testvérek,4fiú.Mindnek fia van,2-2 mindenhol.Apumnak van csak lánya(én).Az összes gyerek kék szemü,ugyanazzal az árnyalattal,formával.Anyukák közt van barna és zöld szemü is.Van egy öcsém,Ő a többi unokatesóinkkal annyira hasonlítanak,h.fotókon ugyan abban az életkorban alig lehet megmondani melyik gyerek az.Egyik kiköpött mása a másiknak.Én is totál apám vagyok egyébként,csak egy két testrészem olyan mint anyának.(kezem,lábformám)A kisfiam sok mindent örökölt az apjától,de totál az öcsémre hasonlít:-) Ha Ő viszi valahová egyértelműen azt hiszik,h.az Ő kisfia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!