Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Farkas családnév roma...

A Farkas családnév roma származásra utal?

Figyelt kérdés
Anyai nagymamám Farkas lány. Sem rajtam, sem anyámon, se nagyanyámon, de a régi képek alapján a dédszüleimen se látszik roma beütés. Egyedül annyi, hogy sötétbarna a hajunk eredeti színe, de ez alapján minden második ember roma lehetne az országban. Nos, ha még úgy is lenne, hogy valamennyi roma vér is van bennem, engem nem érdekelne, de a férjem (tősgyökeres sváb) azóta, amióta megtudta a Farkas nevet (valahogy évekig nem került ez szóba) folyton azzal ugrat, hogy cigánylány vagyok, meg hogy sose gondolta volna, hogy ő egy cigánylányt vesz feleségül.
2013. nov. 9. 11:18
1 2
 11/18 anonim válasza:
Utolsó vagyok. Amúgy meg nagyon sok fehérbőrű romaismerősöm van.
2013. nov. 16. 21:42
 12/18 anonim válasza:
78%

Ugrat a férjed. Egyébként az olyan etnikumok, akik magyar neveket vettek fel, azok mindig valamilyen séma alapján tették ezt. Ezért bizonyos magyar nevek gyakoribbak a körükben. A Lakatos vezetéknév pl. nagyon gyakori a cigányok között, de ettől korántsem cigány név, nagyon sok magyar is van, aki Lakatos.

A Farkas szerintem nem olyan vezetéknév, ami kiugróan gyakori lenne a cigányok között, de kétségtelen, hogy sokuk vezetékneve ez. Néha ez tájegységenként is nagyon változó arányokat mutat, pl. egy Szász vagy Székely vezetéknevű ember Erdélyben szinte biztosan magyar származású, míg Budapesten rengeteg zsidót így hívnak. Ugyanakkor sok német származású ember is ilyen jellegzetes magyar névre magyarosított, így van, aki Székely vezetéknevű és pl. sváb származású.

Egyébként ez nem csak a magyar kultúrkörben van így, máshol is megfigyelhető ugyanez. Pl. ugyanannak a német vezetéknévnek is egészen más lehet a háttere egy sváb faluban és mondjuk Bp. VII. kerületében.

Ha családfakutatást végzel, akkor sokat mondhat az őseid foglalkozása, vallási hovatartozása és a tájegység, ahonnan származnak.

2013. nov. 24. 10:00
 13/18 anonim válasza:
40%
En is farkas vagyok, es roma...de rajtam se latszik, sot a csaladunkban senkin. A mama feher boru zold szemu...az apja feher boru kek szemu volt, es az annyja is szinten. ..szoval. .. Nem mindenkin laccik. De az is lehet h naon regen a csaladodban keveredtetwk ciganyokkal es igy lwhwtett a farkas nev de az ido telesevel pwdig mar eltuntek a magyar-roma hazasagok es maradhatotr meg a neved
2014. ápr. 22. 13:17
 14/18 anonim ***** válasza:
47%

ma 13:17

De a helyesírásodon bizony látszik!

2014. ápr. 22. 14:04
 15/18 anonim ***** válasza:
De de a farkas domináns míg a sváb bogár nem :D Bocs, nem hagyhattam ki :) Én is Farkas vagyok és csöppet nem zavar ki mit gondol. Ez egy jó név, nincs vele baj. Cigánylány? :) Bólints rá hogy az hát :) Vagy űrhajós vagy űrhajós cigánylány :D
2015. márc. 31. 09:41
 16/18 zulca válasza:
a farkas régi hun magyar név. de tény, hogy a rumungrók adoptálták. mára közössé lett.
2017. máj. 26. 21:13
 17/18 zulca válasza:
a sváb férjednek jóval több köze van a cigányokhoz, hiszen a lovári nyelv éppúgy indóárja mint a német. de a magyar agglutináló.
2017. máj. 26. 21:22
 18/18 anonim ***** válasza:

Svàb az nem magyar!

Turano- pamíri- Kaukàzusi- armenid- dínàrid alrasszok akik màr honfoglalàs előtt ès alatt màr itt voltak.

A svàb az egy betelepített etnikum..semmi köze a magyar nemzethez...

2022. febr. 10. 20:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!