Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Miből erednek a vezeték...

Patrik815 kérdése:

Miből erednek a vezeték nevek, és ki találja ki őket?

Figyelt kérdés

2013. okt. 27. 16:19
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Az én vezetéknevem eredetére kíváncsi lennék kinek volt ez a "találmánya"...
2013. okt. 27. 19:55
 12/20 anonim ***** válasza:
Valóban, ahogy az előttem szólók írták, foglalkozásból, külső/belső tulajdonságból vagy származásból eredően kapták meg. De pl. az ilyen cifra nevek, mint a Batthyány, azért ilyen az írása, mert a nemesi származást volt hívatott kifejezni.
2013. okt. 27. 19:57
 13/20 A kérdező kommentje:
Az enyém Németh, mit jelent a th vagy y, illetve hasonló végződés?
2013. okt. 27. 21:47
 14/20 anonim ***** válasza:

12-es vagyok. A magyarban elsősorban a nemesi származást úgy lehet felismerni, ha a név vagy 'y'-ra végződik, vagy szerepel benne 'cz' vagy 'th'.

Azonban többen is úgy gondolják, hogy sokkal elegánsabb/arisztokratikusabb, ha önkényesen nemesítik magukat. Egyik legjobb példa Kézdy György, aki művészneve volt Kézdy 'y'-nal, ellenben a polgári neve Kézdi volt.

2013. okt. 27. 22:03
 15/20 A kérdező kommentje:
nahát, köszönöm ezt a rengeteg választ:D
2013. okt. 27. 22:16
 16/20 anonim ***** válasza:
A "cz", vagy a "th" nem feltétlen nemesi múltra utal. Egyszerűen csak régies. Régen az utcát is cz-vel írták, mint "utcza".
2013. okt. 27. 23:43
 17/20 anonim válasza:
Én!
2013. nov. 10. 17:20
 18/20 anonim ***** válasza:
Egyetértek a 16-os hozzászólóval, átböngésztem már pár anyakönyvi kivonatot a 20. század elejéről, és a -th, -cz, -ts, stb. az csak a helyi jegyző írásmódjától, szokásától függött, mivel nem voltak elterjedve a helyesírási szabályzatok, minden jegyző hallás után úgy írta, ahogy tanulta/jólesett. Láttam pl.: "foglalkozása: czigány" bejegyzést is.
2013. nov. 15. 17:49
 19/20 anonim ***** válasza:

Ha valaki a nevének eredetére kíváncsi, akkor családfakutatásba kell kezdenie, csak az a biztos. Sok minden történt az évszázadok során, ebből itt egy kis ízelítő:

ANYÍREGYHÁZI TIRPÁKOK NÉVVÁLTOZTATÁSAI

Tirpákoknak nevezzük a 18. század közepén Nyíregyházára betelepült szlovákokat, akik 70%-ban szlovák, 30%-ban magyar, német, latin és román eredetű neveket viseltek. A névváltoztatás a 19. század közepéig körükben is természetes úton ment végbe. A neveket lefordították szlovákról magyarra (Csabjánszky > Csabai) egyik szlovák nyelvjárásról a másikra (Holik > Pleskó), míg az egyéb fordítások ritkák (Fizel~Sramkó >Darabos~Ragyás). Megváltoztatták a név betűit (Andrásovszky > Andrasóczki) vagy éppen a helyesírást (Babéj > Babély). Az azonos családnevűeket kettős vezetéknévvel különböztették meg a foglalkozás, testi-lelki tulajdonság megjelölésével vagy a feleség családnevének felvételével. Hivatalos névváltoztatásra a 19. században is van példa, de a többség 1933–1937-ben és 1940-ben magyarosított. Általában a helynév + -i képző dominált (Szabolcsi, Mogyorósi), olykor az álhelynevek -i képzős alakjai (Kárpátfalvi, Reményi) és a tudatos archaizálás is előfordul (Koppány, Laborcz). A cikk emellett figyelmet fordít a névváltoztatás okaira (tisztségvállalás, vitézzé avatás, iparosm6hely nyitása, örökbefogadás stb.) is, amennyire ezt a tanulmány megírásához felhasznált források lehetővé teszik.

MIZSER LAJOS

Forrás: [link]

2013. nov. 15. 19:18
 20/20 anonim ***** válasza:

Balogh-ok közt is nemesek voltak.

galàntai, ócsai Balogh 16.18.sz- ból.

Csàth is règi magyar nemesi nèv.

2022. febr. 9. 00:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!