A kérdésem: honnan deríthetném ki biztosra hogy ki az igazi apám és anyám? Kisbabák voltunk, amikor örökbe fogadtak az öcsémmel, tudom az eredeti vezetéknevemet is, és nagyon bújkál bennem már pár éve a "vajon ki volt? "
Amennyiben már 14 évedet betöltöttedy és az örökbeadás annak idején nem titkos volt, városi gyámhivatal a segítségedre tud lenni. Először azonban érdemes volna örökbefogadó szüleiddel beszélned.
Ez a menet:
14. évét betöltött örökbe fogadott gyermek, vagy örökbe fogadott nagykorú
A kérelem benyújtásához nem kell a kiskorú törvényes képviselőjének hozzájárulása
Eljárás menete:
1. Vizsgálat:
Gyermek érdekében áll-e a felvilágosítás, ehhez igénybe vehető a Szakszolgálat pszichológusa
2. Meghallgatás:
- Ha még kiskorú az örökbefogadott: - a vér szerinti szülő(ke)t,
- örökbefogadót
- Ha már nagykorú az örökbefogadott: - csak a vér szerinti szülő(ke)t
Nincs szükség a meghallgatásra, ha a vér szerinti szülő
- cselekvőképtelen,
- ismeretlen helyen távol van,
- meghallgatása elháríthatatlan akadályba ütközik.
A tájékoztatást nem lehet engedélyezni, ha
- a felvilágosítás nem áll a kiskorú érdekében,
- különösen akkor, ha a szülő felügyeleti jogát a bíróság azért szüntette meg, mert a szülő magatartásával súlyosan sértette vagy veszélyeztette a kiskorút, vagy szándékos bűncselekményt követett el a gyermek vagy testvérei ellen és ezért szabadságvesztésre ítélték.
Titkos örökbefogadás esetén a vér szerinti szülő sem a gyermekről, sem az örökbe fogadó szülő adatairól nem kaphat tájékoztatást.
Ez a jogi háttér:
Csjt. 53/A. §, Gyvt. 112. § f) pont, Gyer. 53. §
Mi lett?A TEGYESZ segített?
Én is örökbefogadó anyuka vagyok.Szeretném tudni mire számítsak.Mikor tudtad meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!